Offentliggørelse af dansk musik og forskning indenfor Musik som Medicin

Den 12. november udkommer MusiCure 2. ’EQUATOR’ med forskningsdokumenteret musik af Niels Eje, og videnskabelige artikler i ny CD/bog udgivelse på de danske apoteker

· Dansk forskning offentliggøres i internationale medicinske fagtidsskrifter
· Forskning i lydmiljø på sygehuse udvides med de øvrige skandinaviske lande

Baggrund: ’Musik som medicin’ projektet Musica Humana
Den tværfaglige forskningsgruppe Musica Humana (lægevidenskab og musik), har siden 1998 udført et stort humanitært forskningsarbejde indenfor skabelse og dokumentation af ny special–komponeret musik til patienter.
En ekspertgruppe bestående af læger, sygeplejersker, musikterapeuter, psykologer, i nært samarbejde med komponisten Niels Eje, har med støtte fra Egmont Fonden arbejdet i 5 år med opgaven, at beskrive og videnskabeligt dokumentere et mere befordrende og livsbekræftende lydmiljø på fire af de største danske sygehuse.
Rigshospitalet og Universitetssygehusene i Aalborg, Århus (Skejby) og Odense har deltaget i projektet, som har omfattet over 2000 patienter, personale og pårørende, i perioden 1998–2003.
Forskningsresultaterne og musikken offentliggøres i CD/bog–form under fællesbetegnelsen MusiCure.

Dansk forskning anerkendes i internationale fagtidsskrifter og medier
Musica Humanas forskning i lydmiljøet bliver nu publiceret i det anerkendte internationale fagtidsskrift "European Journal of Cardiovascular Nursing", hvor forskningsgruppens projekt med specialudvalgt musik til hjertepatienter på Kardiologisk afdeling i Aalborg bliver offentliggjort. Projektets positive resultater med anvendelsen af den special–designede musik i forbindelse med hjerteundersøgelser har vakt opsigt og indgår nu på internationalt niveau i det enestående dokumentationsmateriale, som understøtter de gavnlige og afstressende virkninger denne musik har i forbindelse med behandling af hospitalspatienter.
I Sverige, Norge, Holland og Spanien har trykte og elektroniske medier bragt artikler, interviews og indslag om den danske forskning og MusiCure udgivelserne, og hermed sat fokus på Danmarks fremtrædende rolle på området.

Samarbejde med Norge og Sverige
Henvendelser fra de øvrige skandinaviske lande har nu medført, at et samarbejde om forskningen i lydmiljøet på sygehuse breder sig til Norge og Sverige, hvor Universitetssygehuset MAS i Malmö bliver første deltager. I januar 2004 er medlemmer af Musica Humana gruppen inviteret til at deltage i sammenslutningen af norske kirurgers årskongres i Holmenkollen, som en introduktion til et kommende samarbejde.
Musica Humana gruppens forskningsmetoder og MusiCure udgivelserne vil danne grundlaget for dette fælles nordiske projekt.

MusiCure offentliggørelse af dansk musik og forskning på Apotekerne
’MusiCure’ er betegnelsen for det samlede CD/bog produkt, som i lyd, tekst og billeder beskriver de resultater forskningsgruppen og komponist Niels Eje har opnået i forbindelse med skabelse og dokumentation af musik til afstresning, beroligelse, og inspiration fysisk og psykisk velvære.
Foruden musikken på den nye CD ’MusiCure 2. Equator’, bidrager overlægerne Lars Heslet og Per Thorgaard, sammen med andre fag–specialister fra Musica Humana gruppen, med artikler og forskningsdokumentation, hvor resultaterne af undersøgelserne med benyttelsen af MusiCure i behandlingen bliver offentliggjort.
Blandt artiklerne er Lars Heslets "Vores musikalske hjerne", som beskriver de seneste videnskabelige opdagelser af hjernens komplekse behandling af musik og lyd.

Musik og naturstemninger inspireret af troperne
Musikken på ’MusiCure 2. Equator’ er baseret på enestående naturlydsoptagelser og inspiration fra troperne, hvor bl.a. unikke naturstemninger fra Seychellerne har dannet grundlag for flere af kompositionerne. ’Equator’ har i alt 5 titler, med en samlet spilletid på 72 minutter, som i drømmende "lyd–billeder" skildrer forskellige stemninger fra de tropiske egne af jorden og verdenshavet omkring ækvator.

Komponist og musiker Niels Eje har igennem fem år arbejdet med udformningen af det koncept som nu udgives i serien ’MusiCure’ . Musikken på udgivelse nr. 2 ’Equator’ er blevet til på baggrund af en lang række analyser og forskningsdata fra undersøgelser af MusiCure’s virkning på patienter, og musiks virkning på mennesker generelt.
Niels Eje: "Ét er at formode hvordan bestemt musik kan virke i forskellige sammenhænge, men noget andet er at underkaste denne positive virkning en grundig videnskabelig undersøgelse. Efter 5 års forskning og undersøgelser med over 2000 patienter, har jeg fået en indsigt og erfaring som ikke kunne være opnået på anden måde og musikken i MusiCure serien er igennem disse 5 år blevet produceret i nøje overensstemmelse med de resultater og analyser, som forskningen har dokumenteret".
Skabelsen af MusiCure er sket i flere faser, hvor studier og lydoptagelser i naturen har spillet en afgørende rolle i udformningen af musikken "Oplevelsen af den totale stilhed og de helt "rene" naturlyde, uden den baggrundsstøj vi har overalt i verden af i dag er en sjældenhed, og inspirationen efter flere ugers ophold på totalfredede øer i det indiske ocean har dannet grundlag for musikken på ’Equator’– udtaler komponist Niels Eje. "Det er naturens harmoni og livskraft som er kernen i MusiCure produktionerne, samt en meget velovervejet produktionsteknik, hvor balancen mellem musik og natur smelter sammen i en fler–dimentionel helhed, som tilsigter at afspejle ørets naturlige opfattelse af naturens akustiske rum".

Produktion og skabelse af MusiCure musik med et specifikt formål.
Arbejdet med at komponere og producere MusiCure er meget langvarig og omhyggelig. Musikken og lydfladerne består af mange lag af nøje udvalgte naturoptagelser og klange, som indbyrdes skaber en helt specifik symbiose der tilsammen danner et 3–dimentionelt lydunivers. Denne musik er skabt med et helt specifikt formål for øje og henvender sig til mennesker der har brug for at få krop og sjæl i ro og balance. Samtidigt formidler musikken en høj grad af inspiration til lytterens fantasi og menneskets sans for at danne billeder i sin egen "indre biograf". MusiCure forholder sig bevidst helt neutralt til de gængse etablerede genrer og stilarter indenfor musik (klassisk, jazz, pop etc.) med henblik på at alle, uanset musiksmag i øvrigt, kan få udbytte af at bruge MusiCure som et middel til afstresning og oplevelse.

Apotekerne er eneforhandler af MusiCure i Danmark
På baggrund af den omfattende videnskabelig dokumentation som ligger bag produktionen og udgivelsen af MusiCure er det i Danmark apotekerne som varetager salget i detailhandlen. På apoteket kan man få udleveret en oplysende brochure om MusiCure og den forskning som ligger bag, samt en grundig vejledning i de forskellige anvendelsesområder MusiCure har, i såvel behandlingsmæssig og andre sammenhænge.

Download billeder af komponist, læger og CD covers:
www.musicahumana.dk/da/MusiCure_fotos.htm
 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *