Kun de rige bliver vaccineret mod livmoderhalskræft

I Ishøj er knap 10 procent af de 19-23-årige blevet vaccineret mod livmoderhalskræft. I Hørsholm er det tilsvarende tal 51 procent. Det viser en ny opgørelse over, hvor mange der er blevet vaccineret mod HPV. Den afslører, at HPV-vaccinen slet ikke er slået igennem i de aldersgrupper, som selv skal betale.

Nordsjælland er det sted i Danmark, hvor flest unge kvinder er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft. Modstykket findes på Københavns vestegn og i udkantsområderne. Her har meget få valgt at betale de 3.500 kr., det koster at blive vaccineret. Det viser en nye tal fra Lægemiddelstyrelsen, der har opgjort antallet af solgte vacciner.

HPV-vaccinen har siden 1. januar 2009 været et gratis tilbud til alle piger i 12-årsalderen. Det samme tilbud har piger født i 1993-1995 haft, men kun til udgangen af 2010. Kvinder født før 1993 har selv skullet betale for vaccinen. Og selv om vaccinen nu har været på markedet i mere end to år, er det foruroligende få, som har valgt selv at betale for at blive vaccineret.

-På landsplan er det kun 7,4 procent af de 23-29-årige, der er blevet vaccineret, og for de 19-22-årige er det 22,3 procent. Det er alt for få. Skal tallet for alvor op, bliver vaccinen nødt til at være et gratis tilbud for alle kvinder op til 26 år. Vi kan se af vores undersøgelser, at de unge kvinder kender vaccinen og gerne vil have den, men prisen får dem til at vælge den fra, siger Iben Holten, der er overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Vaccination redder liv
Ifølge Kræftens Bekæmpelses beregninger vil ca. 2040 kvinder kunne undgå livmoderhalskræft, og ca. 650 liv vil kunne reddes, hvis alle 16-26-årige bliver vaccineret. Dertil kommer de flere tusinde keglesnit, som også vil kunne undgås. Et helt særligt problem er den store ulighed, som egenbetalingen har resulteret i.

I Brøndby er det således 2,5 procent af kvinderne født i 1982-88, der er blevet vaccineret, mens det tilsvarende tal i Hørsholm er 18,7 procent. For kvinder født i 1989-92 er polerne Ishøj og Hørsholm, hvor henholdsvis 9,6 og 51 er blevet vaccineret.

-Det er iøjnefaldende, at den sociale skævvridning er så stærk. Der er sket en lille stigning af antallet af kvinder, der bliver vaccineret, men stigningen er størst de steder, hvor der i forvejen er mange, der er vaccineret. Det er vigtigt at alle grupper i samfundet bliver beskyttet og ikke kun dem i Nordsjælland, siger Iben Holten.

Vaccine bør være gratis op til 26 år
Inden længe vil en udbudsrunde for indkøb af HPV-vaccinationer blive afsluttet. Det vil føre til markant billigere vacciner og dermed millionbesparelser for staten, viser erfaringerne fra udlandet. De penge bør bruges til at dække den engangsudgift, det er at vaccinere alle kvinder op til 26 år gratis, mener direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen:

-Vi står med en kræftsygdom, som stort set kan udryddes med vaccination og screening, og det skal vi udnytte. Det er helt uforståeligt, at vi ikke allerede har gjort alt, hvad vi kan for at vaccinere os mod denne kræftsygdom. Vi ved at prisen falder nu, og det bør give anledning til, at Folketinget bruger det overskud til at give gratis vaccine til alle kvinder op til 26 år. Lad nu være med at tage penge væk fra kræftforebyggelse, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Få tallene for hver enkelt kommune på tlf. 3525 7530 eller 3525 7536

Kontaktinformation:
Iben Holten, overlæge i Kræftens Bekæmpelse, 35257530 / 20330845
Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse, 21242316
For vaccinationstal:
Caroline Winkel, projektleder i Kræftens Bekæmpelse, 35257536

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *