Fedmeoperationer er ekstremt dyre, og resultaterne er ikke gode nok, så der bør i stedet sættes ind med effektiv forebyggelse.
Mange af de fedmeopererede bliver overvægtige igen, og operationerne koster samfundet 2 mia. kr. om året, så det er en dyr løsning med en lille succesrate, mener Thomas Møberg, der er direktør for De Danske Vægtkonsulenter (DDV). Han er fortaler for, at pengene i stedet bruges til effektiv forebyggelse, og at der indføres et økonomisk incitament til at undgå overvægt. Overvægt bør ikke opereres væk den skal forebygges. Man kan forestille sig mange forskellige modeller, f.eks. at nedsætte momsen på sunde fødevarer som grønsager og sætte ekstra afgifter på alt det, der gør os syge, f.eks. slik, siger Thomas Møberg, og han fortsætter: Det skal være billigt og attraktivt at leve sundt, og for dem, der ikke kan styre madforbruget alligevel, bør der være en økonomisk motivation til at vælge en sund livsstil. Det kan f.eks. være i form af ekstra skatter til overvægtige eller tvungen opsparing til hospitalsbehandling. På den måde bruges pengene til glæde for mange, og de overvægtige må bøde for de udgifter, de pålægger samfundet.
Forebyggelse frem for behandling
Så længe man ikke følger op på fedmeoperationerne i form af undervisning i kostomlægning og behandling af de spiseforstyrrelser, der ofte ligger bag ekstrem overvægt, så vil en stor del af operationerne være dømt til at mislykkes. De fedmeopererede betaler jo også en stor pris, når de skal leve med eftervirkningerne af operationerne, pointerer Thomas Møberg. Han så gerne, at man satte ind meget tidligt for at undgå det stigende fedmeproblem: Allerede i folkeskolen burde børnene undervises i sunde madvaner et par timer om ugen, og de, der alligevel bliver overvægtige, bør have mulighed for at få behandlet mekanismerne bag deres overspisning. Ekstrem overvægt bør også forhindres ved, at man sætter ind allerede, når vægten viser et par kilo for meget. DDV s 100 lokale konsulenter har igennem 30 år hjulpet tusindvis af danskere af med mere end 4.500.000 kilo. Det er sket via en kostomlægning, som giver et vægttab på gennemsnitligt 1 kilo om ugen. Via et kostprogram målrettet henholdsvis kvinder, mænd, børn og type 2 diabetikere lærer den enkelte at spise sund, rigelig og nærende mad. Det bliver suppleret med undervisning og støtte fra vægtkonsulenter, der selv har været igennem et vægttab, og som derfor har den bedste baggrund for at guide den overvægtige ned på en idealvægt, der sikrer et sundt og bedre liv. Til glæde for den enkelte og samfundet.