Også bakterier kan forværre astma-anfald hos børn

Læger har længe vidst, at virusinfektioner kan forværre astma med anfald af åndenød, hoste og hvæsende, pibende vejrtrækning, og vi kan ikke behandle virusinfektioner. Nu har forskere ved Dansk BørneAstma Center på Københavns Universitet og Gentofte Hospital opdaget, at også bakterielle infektioner kan udløse anfald, og det kan revolutionere behandlingen.
– Vi fandt en signifikant sammenhæng mellem bakterieinfektioner og akutte astma-anfald ud over den forventede sammenhæng med virusinfektioner, fortæller Hans Bisgaard, professor i pædiatri ved Dansk Børneastma Center ved Københavns Universitet og Gentofte Universitetshospital.

Forskerne undersøgte i alt 361 børn i alderen 4 uger til 3 år, for virus- og bakterieinfektioner under svære astma-anfald, og kunne konkludere, at der var ligeså mange børn med anfald, der var inficerede med kun luftvejsbakterier, som med virusinfektioner i luftvejene.

Antibiotika mod astma-anfald
– Det peger på, at bakterier kan forværre astma-symptomerne uafhængigt af virusinfektioner, siger Hans Bisgaard. Og det giver lægerne en helt ny mulighed for at behandle svære astmaanfald. Vi har ingen medicin mod virus-infektioner, men forskerne vil nu undersøge, om behandling med antibiotika kan hjælpe børnene, når de får astma-anfald, og de samtidig har en bakteriel infektion.

– Hvis antibiotika kan hjælpe ved astmaanfald, er det revolutionerende i behandlingen af børn med astma, slår Hans Bisgaard fast. Effekten af antibiotika ved astmaanfald skal nu undersøges ved et stort kontrolleret, klinisk forsøg ved Dansk BørneAstma Center på Københavns Universitet.

Opdagelsen er 5. oktober 2010 offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal.

Fakta om astma

Hyppigheden af børneastma er fordoblet i de seneste årti. Omtrent hvert 10. danske barn i skolealderen lider af astma, mens op mod hvert femte i småbørnsalderen har astmatiske symptomer. Det gør astma til den mest almindelige årsag til hospitalsindlæggelse og medicinbrug blandt børn.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *