Velfærdsteknologien indtager Region Syddanmark – Fra projekt til drift

Den 27. september 2011 indgik Region Syddanmark, OUH Svendborg Sygehus og Medisat A/S en 4 årig aftale omkring drift af Patientkufferten til KOL (rygerlunger) patienter.

Patientkufferten har kørt som projekt på OUH Svendborg Sygehus siden 2006 og er nu sat i drift.

Patientkufferten er en telemedicinsk opfindelse, der sikrer hurtig hjemsendelse af patienter.

Dette er til stor glæde for både patienter og sygehuse. Patienterne oplever trygheden ved at være indlagt i eget hjem frem for på sygehuset, og sygehuset frigiver sengepladser.

Sådan virker kufferten
Patientkufferten gør det muligt for en patient hjemme hos sig selv at blive tilset og behandlet af en specialiseret læge eller sygeplejerske, som stadig befinder sig på sygehuset. Patient og behandler kan samtidig se og tale med hinanden via en skærm og en indbygget mikrofon.

Med Patientkufferten oplever patienten den samme tætte personlige kontakt med behandleren som under sin indlæggelse, men i vante og trygge rammer hjemme hos sig selv.

Brugervenligt design
Patientkuffertens design er udformet med det ene mål for øje, at være så brugervenligt, at patienten bliver fortrolig med kufferten med det samme. Derfor har kufferten kun ganske få knapper, og patienten skal blot tænde for kufferten og trykke på en knap for at komme i øjeblikkelig og visuel kontakt med en behandler.

Det betyder, at patienten ikke behøver at have nogen erfaring med pc for at få glæde af Patientkufferten.

Patientkufferten forøger patienters livskvalitet
Patientkufferten er udviklet til kronikere som hjertepatienter og patienter med KOL (rygerlunger), der ofte slås med lange og hyppige indlæggelser. Kufferten har været en central del af et KOL – projekt på OUH Svendborg Sygehus, og patienterne i projektet jublede over opfindelsen: 89 % af patienterne har følt sig mere tryg ved udskrivelsen end ved tidligere udskrivelser med samme sygdom, og 94 % af patienterne vil anbefale, at Patientkufferten bliver tilbudt andre patienter i samme situation som dem selv.

Patienterne i projektet havde kun ét klagepunkt: De ville gerne have haft kufferten i længere tid.

Verdensrekord
Indtil nu har 810 patienter været igennem med over 8240 gennemførte telemedicinske behandlinger, hvilket indbringer Region Syddanmark og OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus en sikker verdensrekord i behandling af patienter med KOL i eget hjem via Patientkufferten.

Erhvervsliv og sygehus samarbejder om Patientkufferten
Patientkufferten er udviklet af den fynske virksomhed Medisat i samarbejde med OUH Svendborg Sygehus.Direktør for Medisat A/S, Kurt Christensen, udtaler:

Medisat er glad for at Patientkufferten nu har fået det blå stempel via den driftsaftale vi har indgået med Region Syddanmark og OUH Svendborg Sygehus. Vores mission er lykkedes: Medisat ønsker at gøre det muligt for patienter at være indlagt i eget hjem .

Patienter med kroniske sygdomme kan dermed godt begynde at vænne sig til en dagligdag uden langvarige sygehusindlæggelser som fast følgesvend, og det glæder regionsrådsformand i Region Syddanmark, Carl Holst (V).

Patient-kufferten er et strålende eksempel på, hvordan det offentlige og det private kan arbejde sammen, så det kommer patienterne til gavn og samtidig aflaster et sundhedsvæsen, der kæmper med stigende udgifter.

Medisat A/S indgik sidste år en aftale med Stavanger Universitets Hospital i Norge om levering af patientkufferten til KOL patienter og nu har England også vist stor interesse i kufferten.

Medisat A/S har også udviklet en patientkuffert til hjertepatienter og til genoptræning.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *