Jordemoder skaber dansk eksport-eventyr

Iværksætteren GynZone brager nu igennem på det globale marked. Virksomhedens e-læring bliver efterspurgt og købt af brugere i en lang række lande. Dermed har en dansk jordemoder skabt en lovende forretning ud af sin forskning.

– Vi skal have sat strøm til lærebøgerne. Ellers bliver de alt for hurtigt forældede. Patienterne skal have gavn af den nyeste viden.
Den tanke opstod i hovedet på jordemoder Sara Kindberg for godt to år siden. Hun tog konsekvensen og skabte virksomheden GynZone.

– Nu kan vi nærmest med dags varsel formidle ny viden ud til jordemoderen på den grønlandske slette eller til en fødeafdeling i Vancouver, fortæller Sara Kindberg, der er sundhedsfaglig direktør i GynZone.
GynZone startede med at udvikle sine første produkter i 2008, og nu er der i alt mere end fem timers undervisning med 3D-animationer og video, som eksempelvis viser, hvordan kvinder syes korrekt efter en fødsel. Meget stor interesse fra udlandet har ført til, at alt materialet nu også findes på tysk, engelsk, norsk og svensk.

Flyvefærdig med kapital fra innovationsmiljø
GynZone fik for to år siden to millioner kroner i startkapital til at kunne realisere ideen fuldt ud. Hun fik nemlig overbevist innovationsmiljøet Østjysk Innovation om, at e-læringen med en millioninvestering kunne blive så epokegørende, at den kunne blive efterspurgt af jordemødre, læger og studerende stort set overalt i verden. Og Sara Kindberg er nu stærkt på vej til at gøre den vision til virkelighed.

– Østjysk Innovation visualiserede drømmen sammen med os. Nu skal den kunne flyve selv, og det kan den. Vores salg af licenser finansierer nu den fortsatte udvikling og driften, fortæller Sara Kindberg.

Global afsætning
Hun har netop indgået en aftale med en engelsk leverandør om distribution af GynZones undervisningsfilm i samtlige engelsksprogede lande i verden undtagen USA. I Danmark har alle jordemoderskolerne besluttet at købe GynZone-licenser til de studerende, ligesom 16 ud af 25 fødeafdelinger har valgt at abonnere på e-læringen. Og i Tyskland har jordemødrenes forening valgt at investere i licenser til alle deres medlemmer.

– Østjysk Innovation kom med brænde til ovnen, netop der hvor der skulle fyres op. Uden deres kapital, netværk og sparring havde det formentlig taget mig ti år at nå hertil. En forsker som jeg har ikke netværk i en kommercielle verden og blandt investorer, som innovationsmiljøet har. Deres sparring har været uvurderlig; Jeg har lært om spillereglerne i erhvervslivet, som på mange måder er helt anderledes end i forskerverdenen, siger Sara Kindberg.
GynZone har også med Østjysk Innovations hjælp fået etableret en professionel bestyrelse af erfarne personer, der hver især repræsenterer værdifuld viden og indsigt.

Hos innovationsmiljøet er man godt tilfreds med at have kunnet se potentialet i GynZone fra den spæde start.
– Udviklingen i GynZone har indtil nu indfriet alle vores forventninger. Her er der virkelig tale om en iværksætter, som har været villig til at ofre sig fuldt ud for at skabe en succesfuld virksomhed og i kraft heraf kommer igennem til det eksportmarked, der skal skabe det langsigtede fundament for GynZone indtjening, pointerer Lars Stigel, direktør i Østjysk Innovation.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *