Har du diabetes uden at vide det

Hvis du som kvinde har et taljemål over 88 cm. eller som mand over 102 cm. kan du have diabetes type 2 uden at vide det. Diabetes kan være dødelig, hvis den ikke behandles.

Hvert 10. sekund dør et menneske af diabetes et sted i verden. Samtidig bliver to personer ramt af sygdommen. Derfor foretager De Danske Vægtkonsulenter en opsporingskampagne for at lokalisere personer, der er i risikozonen for at udvikle sygdommen eller allerede har fået den uden at vide det. Omkring 200.000 danskere har en uopdaget type 2-diabetes. Mellem 500.000 700.000 har allerede forstadier hertil. Ud af en population på ca. 5.5 mio. mennesker svarer dette til, at ca. hver 10. person har eller får type 2-diabetes.

Overvægtige i farezonen
Cirka halvdelen af uopdagede type 2-diabetikere har allerede på diagnosetidspunktet udviklet komplikationer. Men sådan behøver det ikke at være. Opdager man symptomerne i tide, og får man den rette behandling, kan man få en optimal livskvalitet, sygdommen til trods. Da svær overvægt og udvikling af diabetes type 2 ofte hænger sammen, tilbyder De Danske Vægtkonsulenter (DDV) i samarbejde med Diabetesforeningen hjælp til at lokalisere sygdommen. Alle besøgende i alle DDV s afdelinger tilbydes derfor gratis taljemåling og rådgivning fra den 25. til den 29. januar. Alle vil samtidig få udleveret et gratis måleskema, så de selv kan holde øje med centimeterne fremover. Hvis du udover for stort taljemål desuden kan svare ja til ét af følgende spørgsmål, bør du tale med din læge:

Har du hyppig tørst, vandladning eller kløe
Har du forælder eller søskende med diabetes
Får du medicin mod hjertesygdom, højt blodtryk eller forhøjet kolesteroltal
Har du haft diabetes under din graviditet

Derudover kan diabetes medføre symptomer som:
Hyppig blødning fra tandkødet eller paradentose
Følelsesforstyrrelser i fødder og hænder
Tørhed i slimhinder
Potensproblemer
Svigtende syn og forandringer i øjnene

Du kan læse mere om Opsporingskampagnen på www.diabetes.dk og på www.vaegtkonsulenterne.dk

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *