Styrketræning hjælper overvægtige børn

Der er 200.000 overvægtige børn i Danmark, og hvert år kommer 8.000 til, viser nye tal. Fysisk aktivitet er en vej ud af overvægten, men de traditionelle idrætsformer er sjældent gearede til gruppen af overvægtige børn. Styrketræning matcher børnenes behov, både fysisk og psykisk.

I USA dør mange børn før deres forældre, fordi børnene er overvægtige og den tendens er på vej til Danmark.
Der mangler tilbud til de overvægtige børn. Forskellige former for fysisk udfoldelse er afgørende i kampen mod overvægten, men idrætstilbuddene skal være målrettede og tilpassede disse børn og det er de ikke i dag, siger René Budahl Hansen, der er KIDZ instructor og personlig træner.
Når børn dyrker idræt, bliver de ofte vurderet på, hvem der kommer hurtigst, højest eller længst. Her taber de overvægtige børn ofte, fordi de er tungere og langsommere. De bliver kede af det, og deres selvværd lider skade så frem for at hjælpe kan traditionelle idrætsformer faktisk være med til at fastholde en ond cirkel for disse børn.

Styrketræning ligestiller overvægtige børn
Der er behov for idrætsformer, som ligestiller overvægtige børn med normalvægtige, så de kan føle sig på lige fod med de andre. Det kan eksempelvis være styrketræning, som opbygger musklerne. Når muskelmassen øges, sættes fedtforbrændingen samtidig i vejret, og derfor er styrketræning et effektivt våben i kampen mod de overflødige kilo også hos børn.
Der findes en masse myter om, hvorvidt børn må styrketræne eller ej, og mange tror fejlagtigt, at styrketræning hæmmer børns vækst, og at de tager skade af at løfte vægte. Ny forskning viser imidlertid, at det ikke er mere skadeligt for børn at dyrke styrketræning end at spille fodbold, fortæller René Budahl Hansen.
Han tilføjer, at også folk, der arbejder professionelt med styrketræning til daglig, er usikre på, om børn må styrketræne og nogle træningscentre lukker slet ikke børn ind. Der er således behov for, at branchen som helhed bliver opdateret i forhold til, hvad børn kan og ikke kan.

Behov for uddannede instruktører
Børn kan fint starte med at styrketræne, når de er fyldt otte år. Det kræver dog, at der er personale i træningscenteret, som er uddannet til at hjælpe børnene og de fleste fitness-instruktører er ikke skolet til at træne børn.
Det er på tide, at branchen vågner op og tager et medansvar for børnene. Der mangler kompetente instruktører og maskiner, som er bygget til børn. Det er kun meget få centre, som har det. Nogle af de maskiner, de voksne anvender, kan børn også benytte, men det kræver, at der er en instruktør til stede, som har den nødvendige, faglige viden om, hvilke maskiner der kan anvendes, og hvordan de skal bruges af et barn, pointerer René Budahl Hansen.
Han ser et akut behov for fitness-instruktører, som har specialiseret sig i at træne børn korrekt. Instruktørerne skal have specifikt kendskab til barnekroppens funktion og udvikling og samtidig være børnepsykologisk rustede til at hjælpe børnene med at vinde kampen mod de overflødige kilo fedt.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *