Stor international interesse for Patientkufferten

Patientkufferten vakte begejstring hos bl.a. EU kommissæren for informationssamfund og medier på den netop afviklede messe for teknologi og sundhedspleje. Og med god grund: Patientkufferten sparer kronikere for utallige dages indlæggelse og øger patienternes tryghedsfølelse drastisk.

Patientkufferten betyder kortere indlæggelse
For patienter med kroniske lidelser som KOL (rygerlunger) er langvarige indlæggelser en nærmest naturlig del af dagligdagen. For dem kommer Patientkufferten derfor som en gave. Med Patientkufferten kan de nemlig udskrives fra sygehuset langt tidligere i forløbet for i stedet at fortsætte indlæggelsen i trygge rammer i deres eget hjem.

Patientkufferten, som er udviklet af den danske virksomhed Medisat i samarbejde med OUH Sygehus Fyn er en telemedicinsk opfindelse, der fungerer som livslinje mellem patient og læge. Når patienten forlader sygehuset, installeres Patientkufferten i patientens hjem, og behandleren kan nu fra sin plads på sygehuset via en skærm observere og behandle patienten, mens patienten sidder i sin egen stue. Forskelligt medicinsk udstyr kan kobles til kufferten alt efter, hvad patientens behov er.

International opmærksomhed
Dette har vakt EU kommissær Viviane Readings interesse. Hun har nemlig store ambitioner om at kunne hjælpe patienter i deres eget hjem og dermed spare penge på dyre sengepladser på sygehusene. Og det er vigtigt for hende, at alle typer patienter inkluderes: "Folk, der er uden for rækkevidde, hvad enten det skyldes et handicap eller geografi, skal vi have med", siger hun.

På årets WoHIT–konference, der løb af stabelen i starten af november i Bella Center, fik kommissæren lejlighed til selv at afprøve, hvor nemt en konsultation med en læge via Patientkufferten foregår. Direktør for Medicinsk Afdeling på OUH Svendborg Sygehus Peder Jest var til stede for at introducere hende til kufferten, og ledende overlæge på Medicinsk Afdeling Michael Hansen–Nord sad i den anden ende af Patientkufferten, så kommissæren fik mulighed for at prøve en "ægte" Patientkuffert–konsultation.

Brugervenlighed
I udviklingen af Patientkufferten har der været stort fokus på, at den er brugervenlig og nem at gå til for alle. Medisat tager sig således af al installation, undervisning i brug, rengøring og afhentning af kufferten. Det eneste, patienten skal gøre, når kufferten er installeret, er at trykke på en enkelt knap – så er konsultationen i gang. Og dette faktum passer Viviane Reading godt: "De fleste ældre er ikke vant til teknologi, og det er de færreste, der har mod på at prøve sig frem, når de er svage", siger hun. Hvis patienten mod forventning skulle opleve problemer med teknologien, er der desuden altid mulighed for at hente hjælp. Medisat en klar med en 24–timers hotline, og lægen kan desuden styre Patientkufferten på afstand og f.eks. skrue op og ned for lyden.

Klinisk dokumentation
Patientkufferten har netop været en central del af et KOL–projekt på OUH Svendborg Sygehus, og indenfor en måned er den kliniske dokumentation klar. Og der er stor tilfredshed blandt de patienter, der har haft lejlighed til at prøve kufferten: 89 % af patienterne har således følt sig mere tryg ved udskrivelsen end ved tidligere udskrivelser med samme sygdom, og 94 % af patienterne vil anbefale, at Patientkufferten bliver tilbudt andre patienter i samme situation som dem selv. Patienterne i projektet har kun ét klagepunkt: De ville gerne have haft kufferten i længere tid. Heldigvis for dem er det netop besluttet at gøre Patientkufferten til et permanent tilbud på Svendborg Sygehus. Og om kort tid skal kufferten desuden tages i brug af hjertesvigt–patienter.

Patienter med kroniske sygdomme kan dermed godt begynde at vænne sig til en dagligdag uden langvarige sygehusindlæggelser som fast følgesvend.

For yderligere information om Patientkufferten kan nedenstående kontaktes:

Peder Jest, Direktør for medicinsk afdeling, OUH Svendborg sygehus
Peder.jest@ouh.regionsyddanmark.dk

Michael Hansen–Nord, Ledende overlæge, medicinsk afdeling, OUH Svendborg Sygehus
michael.hansen–nord@shf.regionsyddanmark.dk

Billedtekst:
EU kommissær for Informationssamfund og –medier, Viviane Reading, afprøver Patientkufferten sammen med direktør for Medicinsk Afdeling på OUH Svendborg Sygehus Peder Jest.
 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *