I dag den 18. marts er det International Søvndag – en årlig begivenhed sat i værks for at sætte fokus på søvnforstyrrelser, der ødelægger tilværelsen for mange mennesker verden over.
En af de mest udbredte lidelser er søvnapnø.
Søvnapnø er en ensom og anonym sygdom, der stadig er forholdsvis ukendt både i befolkningen, og blandt personer ansat i sundhedssystemet , fortæller Lis Fischer, formand for Dansk SøvnApnø Forening. Hun blev selv diagnosticeret med søvnapnø efter i mange år at have døjet med træthed døgnet rundt og deraf manglende evne til at passe sit job, venner og familie.
I Danmark anslås det at mere end 15 % af befolkningen lider af søvnapnø i varierende grad. En sygdom hvor man ud over at snorke under søvn forstyrres af så mange vejrtrækningsstop (apnøer), at det er umuligt at hænge sammen i løbet af dagen. Samtidig overbelaster vejrtrækningsstoppene hjertet, og senere års forskning har vist en sammenhæng mellem hjertelidelse og søvnapnø, ligesom diabetes og søvnapnø også linkes sammen.
Den forstyrrede søvn betyder, at det kan være umuligt at holde sig vågen til møder, på arbejdet eller i bilen. Seneste kan have dødelige konsekvenser. Den manglende energi gør det også umuligt for den søvnplagede at dyrke motion, og rigtig mange søvnapnøpatienter er overvægtige.
Får man konstateret søvnapnø, så er det en lidelse, der er relativ enkelt at behandle. Mest udbredte metode er en lille apparat, et såkaldt CPAP-apparat, der sammen med en maske sikrer, at luftvejene holdes åbne natten igennem.
Benyt World Sleep Day til at huske på din søvn. Nyd det hvis den er god, men søg læge hvis den er dårlig og ødelæggende for din dagligdag!