Region Hovedstaden har fået knap 2 millioner kroner fra TrygFonden til udvikling af et rygestopkoncept for kortuddannede.
Seks ud af ti kortuddannede ønsker rygestop
Fire gange så mange kortuddannede hovedstadsborgere ryger dagligt sammenlignet med borgere med lang uddannelse. Samtidig ønsker seks ud af ti kortuddannede hjælp til rygestop, men når de forsøger sig med eksisterende rygestoptilbud, løber de ofte panden mod en mur:
Behov for rygestopkurser målrettet kortuddannede
– De fleste rygestopkampagner er lavet af akademikere til akademikere, og traditionelle rygestopkurser har det med at blive domineret af de længere uddannede og langt mere talende rygere, så de kortuddannede føler sig kørt ud på et sidespor. Der er brug for i langt højere grad at inddrage målgruppens behov, så man kan skræddersy et forløb, der i højere grad tager højde for deres udgangspunkt. Blandt andet har kortuddannede brug for mere støtte, alene fordi de ofte er mere afhængige, forklarer Charlotta H. Pisinger, ph.d. og forskningsoverlæge ved Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.
3000 ansatte på regionens hospitaler skal medudvikle kurserne
Med to millioner kroner fra TrygFonden i ryggen skal hun nu sammen med en række af regionens omkring 3000 kortuddannede ansatte, så som portører, SOSU-assistenter, lagerarbejdere, lægesekretærer og servicepersonale, udvikle nye rygestoptiltag for kortuddannede rygere.
Opfølgende telefonsamtaler og gratis nikotinprodukter kan være vejen frem
Initiativerne er i sagens natur endnu ikke på plads, idet de skal skræddersys til målgruppens behov. Ifølge Charlotta H. Pisinger spænder overvejelser dog vidt, lige fra løbende telefonsamtaler med professionelle rygestopkonsulenter, rollemodeller og samt gratis nikotinprodukter så som tyggegummi og plastre. Erfaringerne fra tidligere forsøg viser, at sidstnævnte fordobler sandsynligheden for rygestopsucces.
Rygning skaber stor ulighed i sundhed
Lise Müller (SF), formand for Region Hovedstadens Udvalg for udsatte borgere, ser en række fordele ved projektet:
– Med et sådant rygestopkoncept kan vi på én gang skabe bedre arbejdsmiljø på vores hospitaler, få mere raske medarbejdere og gøre noget ved én af de faktorer som skaber allermest ulighed i sundhed blandt borgerne i vores region. Vi er nået langt med både kampagner og rygelov. Men der er noget, som tyder på, at vi ikke kan nå mere ad den vej, hvis vi vil gabet i uligheden i sundhed til livs, så der er brug for at finde nye veje, forklarer Lise Müller.
Yderligere oplysninger hos
Charlotta H. Pisinger, ph.d. og forskningsoverlæge ved Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, tlf. 38 63 32 51
Lise Müller, formand for Region Hovedstadens Udvalg vedrørende udsatte borgere, tlf. 28 96 40 30
Anders Hede, forskningschef i TrygFonden, tlf. 41 10 61 36
Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88.