Et nyt forskningsprojekt kan hjælpe patienter med kræft i spiserør eller mavesæk til at undgå uvirksom behandling, der kan have store bivirkninger. Forskningen ledes af overlæge Marianne Nordsmark fra Århus Universitetshospital, og arbejdet sker i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, der støtter projektet med 1,2 mio. kr.
Kræft i spiserør og mavesæk rammer omkring 700 danskere årligt. Sygdommen har en dårlig prognose, for hos mere end halvdelen af patienterne er sygdommen fremskreden og uhelbredelig når den opdages.
Ved behandling med kemoterapi og/eller strålebehandling før eller efter operation får mange alvorlige bivirkninger. Nogle bivirkninger vil gå over, mens andre vil vare resten af patientens liv. Trods aggressiv behandling af de tidlige stadier vil over halvdelen af disse patienter få tilbagefald af sygdommen og ikke blive raske.
Det nye forskningsprojekt vil undersøge den enkelte patients kræftknudefor markører, der kan forudsige om den planlagte kemoterapi og strålebehandling vil virke, og forskerne håber at resultaterne kan udpege hvilke patienter, der vil have gavn af den planlagte behandling, inden den sættes i gang.
Resultaterne fra projektet skal i sidste ende efterprøves på væv fra patienter, der allerede er med i et multicenterstudie mellem Danmark, Holland og Sverige. Denne sidste del vil give forskerne mulighed for med sikkerhed at vurdere, om resultaterne kan bruges i behandling.
De 1,2 mio kr er givet fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg, der i maj har uddelt 74 mio. kr til 56 kræftforskningssamarbejder.
Projektet udføres ved Onkologisk afdeling D, Århus Universitetshospital, og dets fulde titel er: Ny miRNA baseret prediktor for standard kemo- og strålebehandling ved gastroesophagal cancer.