Liberalisering skyld i store prisforskelle på håndkøbsmedicin

Da Folketinget i 2001 valgte at liberalisere priserne på håndkøbsmedicin, valgte de også, at der skulle være fri prissætning i kiosker, på tankstationer og på apoteker. Det betyder, at der nu er store prisforskelle på den liberaliserede medicin, også når danskere med kroniske lidelser har fået en recept på håndkøbsmedicin fra deres læge, rapporterer Danmarks Radio i dag.

Det går eksempelvis ud over allergikere og svage ældre, der har fået en recept for at kunne få tilskud til deres medicin, som kan købes i håndkøb. De store prisforskelle kan danskerne ikke være tjent med, siger Apotekerforeningens formand Niels Kristensen. “Det er ikke i orden at syge mennesker, der har brug for medicin, nærmest skal på tilbudsjagt efter det billigste liberaliserede håndkøbslægemiddel. Vi har gentagne gange gjort opmærksom på problemerne, og allerede i 2001 advarede vi politikerne om, at liberaliseringen ville blive noget rod. Nu mærker borgerne desværre konsekvensen af, at politikerne ikke lyttede,” siger han.

I DR’s P1 Morgen lægger formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard, op til, at apotekerne skal harmonisere priserne på håndkøbsmedicin, som er udskrevet på recept. Problemet med det forslag er, at det vil være i strid med konkurrenceloven, siger Niels Kristensen. Han slår dog fast, at han gerne ser, at Preben Rudiengaard og de andre medlemmer af Folketinget ændrer den lov, de selv har vedtaget, så apotekerne kan tilbyde kunderne ens priser på håndkøbsmedicin, der er udskrevet på recept. “Vi ser meget gerne en lovændring til gavn for borgerne – hellere i dag end i morgen,” siger Niels Kristensen.

Prisforskellene gælder kun for liberaliseret håndkøbsmedicin, da den receptpligtige medicin, der udelukkende sælges på apotekerne, har ens priser.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *