Antibiotika skal bruges med omtanke

Brug kun antibiotika, når det er nødvendigt så kan vi også i fremtiden behandle lungebetændelser og andre helt almindelige infektionssygdomme med antibiotika. Sådan lyder budskabet, når Danmark og resten af Europa markerer Antibiotikadag på søndag.

18. november er det europæisk Antibiotikadag. Dagen skal markere vigtigheden af, at vi bruger antibiotika korrekt og med omtanke. For mange infektioner går over af sig selv, uden at vi behøver at tage antibiotika.

Hvis vi fortsætter med at bruge løs af penicillin og andre typer antibiotika, er der risiko for, at der udvikles flere modstandsdygtige bakterier. Dermed kan vi havne i en situation, hvor helt almindelige infektioner, som f.eks. lungebetændelse, ikke længere kan behandles. Derfor bør vi undgå at blive behandlet med antibiotika, når det ikke er strengt nødvendigt.

Den europæiske Antibiotikadag er en nødvendig og fornuftig markering. For selvom vi i Danmark har et relativt lavt forbrug af antibiotika sammenlignet med mange andre lande, skal vi alle være mere bevidste om, at et overforbrug af antibiotika kan få store konsekvenser for vores sundhed , siger sundhedsminister Astrid Krag.

For at gøre danskerne mere opmærksomme på deres brug af antibiotika, er der udviklet en ny hjemmeside, hvor man bl.a. kan finde gode råd om, hvad man kan gøre for at lindre symptomer og blive hurtigere rask uden brug af antibiotika.

Hjemmesiden antibiotikaellerej.dk er udarbejdet af Sundhedsministeriet i samarbejde med Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Dansk Selskab for Almen Medicin og Lægeforeningen.

Læs mere om den Europæiske Antibiotikadag

Fakta om antibiotikaforbrug og multiresistente bakterier i Danmark

– Vi ser stigende forekomst af multiresistente bakterier i Danmark så som colibakterier (ESBL), stafylokokker (MRSA) og flere andre former.

– Forbruget af antibiotika er steget kraftigt både hos de praktiserende læger og på sygehusene. Der er sket en samlet stigning på 28 pct. fra 2002 til 2011.

– Mere og mere af det antibiotika, danskerne får, er bredspektret. Dvs. at det rammer flere bakterietyper. Men det vil også sige, at man risikerer, at flere bakterietyper udvikler resistens.

Yderligere oplysninger
Overlæge på Statens Serum Institut, Robert L. Skov, tlf. 32 38 83 48

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *