Gravide fravælger influenzavaccination

Højsæsonen for influenza nærmer sig. For mange af os er influenza blot lig med feber og et par dage under dynen, men for gravide kan influenza slå hårdere, end de tror. Alligevel fravælger mange gravide at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og lade sig vaccinere, hvis de er mere end 12 uger henne i deres graviditet. Årsagen er, at de frygter, at vaccinen kan skade deres ufødte barn. Det viser en undersøgelse, der er foretaget af min-mave.dk i samarbejde med Sundhedsstyrelsen. Her angiver 55 procent af de adspurgte gravide, som svarer nej til at lade sig vaccinere, frygten for skader hos barnet som grund til at fravælge vaccinationen.

Men går man som gravid med den slags bekymringer, kan man være helt rolig, understreger læge Søren Brostrøm, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen:

– Det sidste, man som mor ønsker, er at gøre noget, som kan skade ens barn. Men fakta er, at vaccinen er meget sikker for barnet. Vaccinen er blevet undersøgt over hele verden, og en helt ny undersøgelse fra Statens Serum Institut har netop undersøgt vaccinen blandt danske gravide, og den viser helt entydigt, at vaccinen er meget sikker at bruge. Der sås ingen øget risiko for misdannelser, for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt blandt børn af kvinder, der var blevet vaccineret under graviditeten, forklarer Søren Brostrøm.

Der er desuden god grund til at tage influenza alvorligt, hvis man er gravid. Influenza under graviditeten øger risikoen for abort, og videnskabelige studier viser desuden, at der hos ikke-vaccinerede kvinder kan være en risikoforøgelse på op til 25 procent for for tidlig fødsel og lav fødselsvægt. I undersøgelsen foretaget af min-mave.dk svarer 55 procent af de adspurgte gravide kvinder også, at de er bekymrede for, om det kan skade deres ufødte barn, hvis de bliver smittet med influenza. Over halvdelen vil desuden vælge at blive vaccineret mod influenza, hvis de får det anbefalet af deres jordemoder eller praktiserende læger.

– Det er positivt, at der er stor forsigtighed blandt danske gravide i forhold til medicin og vacciner. Men det forekommer nu rigtig fornuftigt at forsøge at holde influenza på afstand under graviditeten, understreger Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen, som støtter op om Sundhedsstyrelsens kampagne.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *