Antallet af tilfælde af almindelig hudkræft er større og stiger mere end hidtil antaget. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som er den mest præcise af sin slags. Den afslører også, at den største stigning ses hos unge kvinder.
Ifølge de officielle tal får ca. 7.700 danskere hvert år konstateret hudkræft. Det reelle tal er langt højere. Ifølge en netop offentliggjort undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse drejede det sig i 2007 om mindst 11.000 personer. I 1978 var tallet ca. 3.000.
– Hudkræft rammer bekymrende mange danskere, og mange bliver ramt igen og igen. De her tal beskriver kun første gangs tilfældene og ikke dem, der følger efter, siger Fatima Birch-Johansen, der er læge og forsker i afdelingen for Virus, Hormoner og Kræft i Kræftens Bekæmpelse. Hun står i spidsen for undersøgelsen, som netop er offentliggjort online i International Journal of Cancer.
Stor stigning blandt unge kvinder
Undersøgelsen viser, at antallet af nye tilfælde af hudkræft stiger markant. Overordnet set med knap fem pct. om året for kvinder og ca. 3,5 pct. for mænd.
-Det er især bekymrende, at den største stigning ses hos unge kvinder mellem 20 og 40 år. Hudkræft rammer typisk ældre mennesker, så det er alarmerende, når stadig flere unge også får sygdommen. Hvordan ser det så ud, når de bliver ældre Der tegner sig en meget foruroligende udvikling for fremtiden, lyder det fra Fatima Birch-Johansen.
Den store stigning blandt kvinder betyder, at der siden år 2000 har været flere danske kvinder end mænd, der rammes af hudkræft. Det er ikke før set i andre internationale studier.
Fatima Birch-Johansen peger på for meget sol, solskoldninger og større brug af solarier som den primære del af forklaringen på, at så mange rammes af hudkræft. Især solarium er blevet voldsomt populært blandt unge. En undersøgelse har vist, at ca. 60 pct. af de 15-19årige kvinder har været i solarium mindst én gang inden for det seneste år.
Hudkræft er alvorligt men sjældent dødelig
Med undersøgelsen er Danmark nu det land i Europa, der officielt har den højeste forekomst af nye tilfælde af almindelig hudkræft hvert år. Selv om hudkræft kun meget sjældent er en sygdom, man dør af, er det en udvikling, der ifølge Fatima Birch-Johansen er grund til at være bekymret for:
– 10-20 pct. af dem med den type, der hedder pladecellekræft, er ikke i live efter ti år. Og selv om man ikke dør af basalcellekræft, kan den have alvorlige konsekvenser. Typisk opstår hudkræft i hoved-hals regionen, og for en voksende gruppe patienter er det nødvendig med kirurgisk behandling. Det kan medføre ændringer af udseendet, som kan være yderst problematisk for den enkelte, siger hun.
Det mest præcise tal i Europa
Når de reelle tal er så meget større, end statistikkerne hidtil har vist, skyldes det, at hudkræft generelt er dårligt registeret. For at få et mere præcist tal, har forskerne ikke kun trukket på Cancerregisteret, men også brugt tal fra Patologibanken.
-På grund af vores gode danske data, og fordi undersøgelsen dækker en hel nation, er det formentlig det tal, der på europæisk plan kommer tættest på det reelle tal for udviklingen, siger Fatima Birch-Johansen.
Fakta om hudkræft
Almindelig hudkræft opdeles i to hovedtyper; basalcellekræft og pladecellekræft, der står for henholdsvis 83 og 17 pct. af tilfældene.
Basalcellekræft
Basalcellekræft er den mest almindelige form for hudkræft. Den opstår oftest i ansigtet og overkroppen, men kan opstå overalt på huden.
Basalcellekræft vokser i overhuden og spreder sig meget sjældent. Næsten alle, der for konstateret basalcellekræft, bliver helbredt, men ca. halvdelen får et nyt tilfælde af basalcellekræft inden for fem år.
Særligt solskoldninger, men også mangeårig eksponering øger risikoen for basalcellekræft.
Pladecellekræft
Pladecellekræft er den næsthyppigste form for kræft i huden. Kræften opstår på hud, som har været udsat for meget sollys såsom ansigt, nakke og håndrygge. Det er den samlede mængde sollys, som man har været udsat for, der er afgørende for udviklingen af pladecellekræft.
Pladecellekræft kan i få tilfælde sprede sig til lymfeknuderne og kan derfor i sjældne tilfælde være en meget alvorlig sygdom.