Vegetarisk eller almindelig kost- hvad skal man vælge

Hvad skal man vælge, hvis man er sportsudøver; vegetarisk eller almindelig kost

Af: Kari Thynebjerg Kristensen
Hjemmeside: Go–motion.dk

Det har været diskuteret om en vegetarisk diæt kan imødekomme alle de næringsbehov, en meget fysisk aktiv levevis stiller. Venderley og Campbell fra Purdue University i Indiana, USA har samlet den seneste forskning på området og præsenteret resultaterne i en review artikel.

En generel konklusion på undersøgelserne er, at det er muligt at få tilfredsstillet alle næringsbehov ved begge typer af kost.

Ved begge valg er der dog fordele og ulemper. En vegetarisk kost er kendt for at have en mængde sundhedsstabiliserende egenskaber såsom lavere risiko for hjerte–kar sygdomme, lavere forekomst af diabetes, fedme og af visse typer cancer.

Tilgengæld er det vigtigt at være meget opmærksom på kostsammensætningen, hvis man som vegetar skal have tilfredsstillet sit energibehov. Med hensyn til kulhydrater giver vegetarisk kost fordelen af mange gode sammensatte kulhydrater og den nødvendige mængde af fibre bliver let tilfrdsstillet.

Det har tideligere været antaget at det ville være svært at få nok jern af vegetarisk kost.
Men jernmangel er relativt sjældent i de kategorier af sportsudøvere der er inkluderet resultater fra. Generelt er konklusionen at vegetarer kan øge jernindtaget ved at spise bladgrønt, soja–produkter, tørrede bønner, jernberigede morgenmadsprodukter, nødder, kerner og tørrede frugter. Derudover kan de ved at supplere med C–vitamin holdige kilder såsom frisk frugt øge jernoptaget. Ved disse to simple tiltag er det muligt at undgå anæmi på grund af jernmangel.

Læs hele forskningsnyheden på www.Go–motion.dk
 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *