Viborg-patienter får hjælp på privathospital

Region Midtjylland har lavet aftale med privathospitalet Endoskopiklinikken Århus, så patienter fra Regionshospitalet Viborg hurtigt kan blive undersøgt. Det drejer sig om patienter henvist til kikkertundersøgelse af mave og/eller tarm.

Den seneste tid har der været en del berettiget undren fra patienter, der har modtaget en tid til behandling på Regionshospitalet Viborg så langt frem som i 2014. Det drejer sig både om nyhenviste patienter og patienter, der skal til kontrolundersøgelse på organkirurgisk ambulatorium. Men det vækker naturligvis undren, at man som patient får tildelt en tid, der ligger flere år frem, når der for de nyhenviste eksisterer en behandlingsgaranti på en måned.

– Vi ved godt, at 2014 kan virke helt absurd. Men lovgivningen er imidlertid sådan, at vi i indkaldelsesbrevet skal give patienten en præcis undersøgelses- eller behandlingsdato. Havde vi givet en tid engang i 2011, havde nogle måske slet ikke studset over det og søgt et andet sted hen. Vi ville helst bare skrive, at man hurtigst muligt skal kontakte Patientkontoret, så patienterne hurtigt kan blive undersøgt, og så der ikke bliver misforståelser, forklarer Regionshospitalet Viborgs chefsygeplejerske Tove Kristensen.

Patientkontoret i Region Midtjylland hjælper nu patienterne fra Regionshospitalet Viborg til en tid på Endoskopiklinikken i Århus, så de hurtigt kan komme til. Rigtig mange er allerede henvist dertil, og på mandag bliver de første Viborg-patienter undersøgt i Århus. Med den nye særaftale kan Endoskopiklinikken Århus modtage 30-50 patienter om ugen fra Regionshospitalet Viborg, og patienterne, der benytter denne ordning, har også mulighed for befordringsgodtgørelse.

Et ekstra brev til patienter
Men at finde helt derind i papirerne, hvor informationen om Patientkontoret er, har ikke været let for alle patienter. Kuverten indeholder to standardskrivelser, som er skabeloner fra Region Midtjylland. Det er en indkaldelse og et informationsark. Herudover kan der være pjecer og andet i kuverten. I håb om at gøre det mere indlysende for patienterne, hvor vigtigt det er, at de kontakter Patientkontoret, har Regionshospitalet Viborg suppleret med en ekstra skrivelse. Den skal benyttes til nogle patienter, når der er lange udsigter til behandling i Viborg.

– Vi har nu lavet et supplerende brev, så forhåbentlig færre patienter bliver fortvivlede. Det er klart, at mange bliver oprørte over en tid flere år frem, og så læser de måske ikke alle skrivelserne i kuverten til ende. Men med det ekstra brev og med regionens aftale med Endoskopiklinikken, er der gjort mest muligt, for at ingen skal føle sig ladt i stikken, understreger Tove Kristensen.

Når organkirurgisk afdeling i Viborg har skåret drastisk i antallet af kikkertundersøgelser, hænger det sammen med både besparelser og pres på personalet på grund af mange akutte patienter. Derfor har afdelingen været tvunget til at reducere i antallet af ambulante undersøgelser, da de mest syge skal behandles først.

Aftalen med Endoskopiklinikken Århus gælder foreløbig frem til 1. oktober.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *