Vand er herligt og umuligt at undvære

Hovedparten af det menneskelige legeme består af vand. Kroppen forbruger det, men oftest er det vanskeligt at tanke op i løbet af dagen. Det gør en dansk kildevandsleverandør nu meget nemmere ved at introducere vand som Bag-in-Box i kølere til kontorerne.

Vand er nok den vigtigste ressource for alle levende væsener. Mellem 60 og 80 % af den menneskelige kropsvægt er vand, der bruges til at holde kroppens funktioner i gang. Derfor er det livsvigtigt at indtage tilstrækkeligt med vand hver dag.
Kroppen kan kun klare sig uden vand i få dage, hvorimod den kan klare sig uden mad i længere perioder.
I praksis skal vi indtage omkring 2½ liter vand hver dag og endnu mere, når det er meget varmt, eller vi udfører fysisk arbejde.
Den ene af de 2½ liter vand får vi automatisk gennem en varieret kost, mens de resterende 1½ liter skal drikkes i løbet af dagen. Det kan klares som en god tår vand, hver gang man er tørstig og kan komme til vand eller andre drikkevarer.
I forbindelse med træning klarer de fleste sig med vand inden de fysiske udfoldelser samt med en flaske undervejs. I hjemmet er det også nemt at drikke tilstrækkeligt med vand, men på jobbet får de fleste ikke nok at drikke.
Det har fået den danske kildevandsleverandør Company Water til at udvikle Big Box – et helt nyt koncept, hvor vandet leveres i 10 liter papkartoner, som man kender det fra Bag-in-Box-vinen. Fordelen er, at væsken opbevares i en kraftig, lufttæt plasticpose, mens kartonen omkring den sikrer, at lyset ikke påvirker væsken.

Vand på jobbet
Kaffe, te og sodavand er på de fleste arbejdspladser lige ved hånden, men de kan ikke benyttes som tørstslukkere og heller ikke give kroppen den nødvendige mængde væske.
Kaffe og te er nemlig ligesom øl og andre drikke med alkohol vanddrivende, så man udskiller mere væske, end man indtager, og derfor dehydrerer man, når man drikker dem. Sodavand og andre drikke kan tilføre væske til kroppen, men indeholder til gengæld sukker, kunstige sødestoffer, fedt eller andre tilsætningsstoffer, som man også bør undgå at få for meget af.
Man dehydrerer når man ikke får vand nok. Man bliver træt og sløv, mister evnen til at koncentrere sig og koordinere, ligesom reaktionstiden forlænges. De fleste vil, når de har fået for lidt at drikke, føle sig varme og få kvalme samt ondt i musklerne. Får man for lidt vand, kan man også få problemer med fordøjelsen.

Vand til børn og unge
En undersøgelse fra 2009 på University of East London har bekræftet, hvor vigtigt det er at drikke vand. Universitetet undersøgte vands indvirkning på børns erkendelse. I undersøgelsen lod man 58 drenge og piger i alderen 7 til 9 år løse en række øvelser. Halvdelen af dem fik 250 milliliter vand. Disse børn lavede bedre resultater ved en række visuelle opgaver. Forskerne vurderer, at det skyldes, at vandet er med til at forbedre strømmen af informationer mellem hjernecellerne.
Resultatet har fået Professionshøjskolen University College Nordjylland til at uddele 3.200 flasker vand til de nordjyske gymnasieelever i forbindelse med sommerens eksaminer. **)
Blot når man mangler vand, der svarer til 1-5 % af ens kropsvægt, kan man mærke, at man er dehydreret. Signalerne er blandt andet tørst, træthed og sult, der tit lokker til en et usundt dyk i slikposen.

En fordel for ansatte og arbejdsgiver
Selv om de fleste har flere vågne timer på arbejdspladsen end i deres hjem, er det ikke altid arbejdsgiveren sørger for vand for at holde medarbejderne friske. Mange arbejdspladser tilbyder sine ansatte gratis kaffe eller giver mulighed for en kaffeordning, men alt for få kan tilbyde sine ansatte rigelige mængder af koldt vand at drikke. Og specielt om sommeren, hvor Danmark ofte rammes af hedebølger giver det problemer.
I stedet vælger medarbejderne at drikke sodavand og andet, der ikke er lige så sundt for deres krop. Eller firmaerne vælger drikkevandsløsninger med store og uhåndterlige dunke, der er svære at holde rene.
Udviklingen på arbejdspladserne går mod at drikke vand frem for sodavand og at drikke kildevand frem for vand med kulsyre. De fleste er ved at få øjnene op for, hvor vigtigt vandet er for vores krop. Og de er klar over, at det skal være nemt at få fat i til glæde for både medarbejdere og arbejdsgiver.

Big Box i drikkevandskølere
– Med Big Box-løsningen kan det friske og kolde kildevand placeres ude i nærheden af medarbejdernes arbejdspladser, så de ikke behøver at gå i kantinen. Drikkevandskølerne skal blot tilsluttes en almindelig stikkontakt. Og boxen kan udskiftes af enhver af medarbejderne, forklarer Klaus Brink, Company Water.
Og så er den nye vandbeholder let at holde ren, fordi tappehanen ikke genbruges, og der ikke kommer luft ind i beholderen som på de store 5 gallons (18,9 liter)-vanddunke. Et problem mange arbejdspladser, hospitaler og plejehjem har oplevet.
– En af fordelene ved Big Box er, at den leveres af en af virksomhedens traditionelle leverandører, når de alligevel er i huset med frisk frugt, kaffe, kontorudstyr eller kantineprodukter. Company Water har allerede nu et landsdækkende distributionsnet af samarbejdspartnere, som sikrer, at alle virksomheder kan få leveret af netop den leverandør, de ønsker. Og der skal ikke en lastbil til at køre emballagen retur. Den bortskaffes i dagrenovationen, uddyber han.
Big Box-ideen er ikke kun begrænset til kildevand. Danish Bottling Company, der ejer Company Water, er de første i Europa, der har en produktionslinje med vandprodukter som Bag-in-Box. I fremtiden vil de kunne levere fx saft eller kildevand med smag af lime eller hyldeblomst i samme emballage og med samme hygiejne til fx plejehjem, hospitaler og virksomheder, hvor mange mennesker er samlet.
– Vi har udviklet Big Box, så den eliminerer de problemer, de traditionelle drikkevandsløsninger har givet på arbejdspladser, institutioner og i sundhedssektoren. Så i fremtiden vil det blive meget nemmere at sikre frisk, koldt vand til børn og voksne i hverdagen, slutter Klaus Brink.

*) http://roar.uel.ac.uk/jspui/handle/10552/448
**) http://www.ucn.dk/Forside/Uddannelser/Vand_klarer_hjernen.aspx

Facts om Big Box:
Størrelse: 19 x 19 x 32 cm
Indhold: 10 liter
Vægt: 10,3 kg
Holdbarhed uåbnet: minimum 6 mdr
Holdbarhed åbnet: 6 uger

Facts om Big Box kølere:

Model Basic:
Størrelse: 46,5 x 37,4 x 50 cm
Kræver kun tilslutning af 230 V.
Energiklasse: AAA
Kan køle tre Big Box ud over den, der tappes fra.
Køletemperatur: 8 grader

Model Professional:
Størrelse: 147,5 x 37,4 x 51,8 cm
Kræver kun tilslutning af 230 V.
Energiklasse: AAA
Kan køle tre Big Box ud over den, der tap

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *