Vægtstoprådgivere flytter kilo i den tunge ende

Det er ikke hver dag nye arter opstår og slet ikke i Danmark. Men fordi fedme og overvægt hvert år koster samfundet milliarder, er der investeret i en ny uddannelse, og det har skabt vægtstoprådgiveren. En ny landsdækkende evaluering fra Sundhedsstyrelsen viser, at de nye vægtstoprådgivere kan knække vægtkurven hos samfundets tungeste grupper. Nu er opgaven at kommuner og regioner fortsat bakker op og sikrer at kampen mod kiloene fortsætter effektivt.

Det Nationale Udviklingscenter mod Overvægt (NUMO) har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen udviklet en helt ny som uddannelse Vægtstoprådgiver og det Danmarks første af sin art. Og uddannelsen virker de uddannede rådgivere har bidraget til, at hele 84% af de overvægtige borgere, der havde kontakt med vægtstoprådgiverne, efter 15 måneder har tabt sig eller holdt vægten. At det var lykkedes at fortsætte vægttabet – også efter de første 3 måneder – er et meget positivt resultat, konkluderer den nye evaluering.

Siden 2009 er i alt 450 kommunalt-og regionalt ansatte blevet uddannet vægtstoprådgivere. De har fået kompetencer, der gør dem klar til at hjælpe samfundets svageste grupper ud af overspisning og en helbredsskadelig BMI > 30. Gruppen har bl.a. været ufaglærte, kontanthjælpsmodtagere, langtidsledige, overvægtige gravide og borgere med anden etnisk baggrund end dansk.

Mål om vægtstop blev til vægttab
Evalueringen viser at borgerne med svær overvægt i gennemsnit har tabt 3,8 kg og holdt vægttabet hele 15 måneder. Hele 14% af borgerne med svær overvægt har rykket deres BMI grænse, så den efter vægtstopforløbet var overvægt i stedet for svær overvægt. Dette ryk har store helbredsmæssige konsekvenser. Tidligere studier har bl.a. vist at et vægttab på bare 3 kg reducerer forekomsten af type-2-diabetes med hele 58%!

Det er vi uhyre stolte af, siger Regitze Siggaard, udviklingsansvarlig i NUMO. Hun fortsætter: Vægtstoprådgiverne har henvendt sig til den gruppe borgere, som ellers synes umulig at nå og som de fleste af tidens sundhedskampagner slet ikke bider på og at det er lykkedes at få dem ned i vægt og ovenikøbet bevare vægttabet er super resultater.

En vigtig detalje er at borgerne – foruden vægttab – har oplevet en række positive sideeffekter. De har oplevet forbedringer ikke kun fysisk, men også at de har fået mere energi, færre smerter, bedre humør og de sov meget bedre, efter deres vægtstopforløb.

Succesen skyldes bl.a., at ansvaret for vægtstoppet gives tilbage til borgeren. De svært overvægtige borgere må anerkende, at kampen mod kiloene er deres, men at vejledning og hjælp altid er lige ved hånden.

Større motivation hos vægtstopsrådgiverne
De nyuddannede vægtstoprådgivere er begejstrede for den nye måde, de har lært at møde borgerne på. Før uddannelsen havde 58% af de kommunalt- og regionalt ansatte høj eller middel motivation til at hjælpe de svært overvægtige til et vægttab. Med uddannelsen i bagagen er dette steget til hele 85%! De nyuddannede føler med andre ord, at de har fået et kompetenceløft og er klædt på til at stoppe vægtøgningen for landets tungeste borgere.

Resultaterne skal veje tungt på uddannelseskontoen
Det er essentielt, at vi får uddannet flere vægtstoprådgivere rundt om i landet. Evalueringen af vægtstoprådgiver konceptet og uddannelsen viser, at vi når resultater. Derfor må kommuner og regioner vise, at de fortsat vil være med og være en aktiv del af at løse fedmeproblemet. Hvis vi lader fedtet flyde mellem ansvarsområder er de udsatte grupper de absolutte tabere, afslutter Adam Holst, projektleder NUMO.

Fakta om NUMO:
NUMO (Nationalt Udviklingscenter Mod Overvægt) er et non-profit partnerskab mellem Gerlev Idrætshøjskole, Adam Holst Aps og Aktivo Aps med sparring fra Adipositasforeningen og Københavns Universitet. Partnerskabet blev indgået i 2009, og har til formål at fremme handlekompetencerne blandt danskerne i forhold til at forebygge og behandle overvægt.

NUMO tilbyder temadage og intensive vægtstoprådgivningskurser for alle der er interesserede i at blive vægtstoprådgiver. Kurserne er baseret på en overbevisning om, at det er de små ændringer i dagligdagen, der fører til et langvarigt vægttab, der er altså ikke tale om endnu en slankekur.

Uddannelsen er udviklet af 12 førende eksperter fra Sverige og Danmark og baseres på teorier og erfaringer inden for fem felter: Kognitiv adfærdsteori, Mindfulness, Positiv psykologi, Social Learning Theory og Stages of Change. Tilsammen gør disse teorier kursisterne i stand til at motivere og rådgive overvægtige voksne.

Uddannelsen er opbygget af tre trin, hvor hvert trin består af internetbaseret selvstudie kombineret med fælles undervisning af varierende længde. Læs mere på www.numo.nu

Yderligere kontakt:
Regitze Siggaard, udviklingsansvarlig, NUMO, tlf. 4162 4887
Adam Holst, projektleder, NUMO, tlf 2294 0686

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *