Unge danske kvinder indtager verdensrekord i modermærkekræft

Intet sted i verden er andelen af unge kvinder, der bliver ramt af modermærkekræft, større end i Danmark. Selv solbeskinnede lande som Australien og New Zealand bliver nu overhalet af de danske kvinder. Det viser en opgørelse over de nyeste tal fra WHOs kræftdatabase, GLOBOCAN.

Der er ikke mange solskinstimer i Danmark. Alligevel ligger unge danske kvinder nu nummer et på listen over antallet af modermærkekræfttilfælde, når der er justeret for indbyggertal. Det viser en beregning over modermærkekræft blandt 15-39-årige kvinder i alle verdens lande i 2008.

– Modermærkekræft stiger markant i alle aldersgrupper i Danmark, ikke mindst blandt de yngre kvinder, som nu indtager en meget trist førsteplads på verdensplan. Sådan behøver det ikke at være. De fleste tilfælde af modermærkekræft kunne faktisk undgås, hvis vi blev bedre til at passe på i solen og droppede solariet, siger Anja Philip, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

I alt bliver mere end 1800 danskere ramt af modermærkekræft hvert år. Knap 200 af dem er unge kvinder under 39 år, og tallet vokser år for år.

– Det er jo ikke meningen at unge mennesker skal blive ramt af så alvorlig en kræftform som modermærkekræft. Derfor er der god grund til at se med alvor på tallene, siger Anja Philip,

Få solskinstimer, men høj kræftrisiko
Opgørelsen viser store forskelle mellem landene, og også mellem de lande, som Danmark normalt sammenligner sig med. Pr. 100.000 indbyggere er der 24, 15-39-årige danske kvinder, der rammes af modermærkekræft. Til sammenligning er det tilsvarende tal for Australien, som er listens nummer to, 21. I eksempelvis vores nabolande Sverige og Tyskland er risikoen for modermærkekræft under halvt så stor som i Danmark med 11 pr. 100.000 indbyggere.

– Tallene er overraskende set i lyset af, at Danmark har så få solskinstimer sammenlignet med lande som Australien og New Zealand. Det vidner om, at alt for mange danskere både bruger solarium og glemmer at tænke sig om, inden de kaster sig ud i solen og derfor får for mange solskoldninger. Skal udviklingen vendes, bliver vi nødt til at passe bedre på vores hud, siger Anja Philip.

Hvor meget der skyldes solarier, og hvor meget der skyldes solen, vides ikke. Ofte er de, der bruger solarium også de, der solbader mest. Men flere store undersøgelser har vist, at brug af solarium markant øger risikoen for modermærkekræft, og WHO har klassificeret solarier som kræftfremkaldende. Undersøgelser viser også, at jo yngre man er, jo større risiko. Således har de 18-24-årige tre gange forøget risiko ved ét månedligt besøg i solariet.

Kontaktinformation:
Projektleder Line Rasmussen, lras(at)cancer.dk, mobil: 61 55 88 69
Journalist Mai Brandi Ludvigsen, mbl(at)cancer.dk, mobil: 25135600

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *