Uændrede anbefalinger for kalktilskud

Fødevarestyrelsen ændrer ikke på de officielle anbefalinger for kalktilskud. Det ligger fast efter at DTU Fødevareinstituttet netop har færdigvurderet en større engelsk undersøgelse af mulige sammenhænge mellem kalktilskud og risikoen for blodpropper.

Fødevarestyrelsen anbefaler derfor som hidtil plejehjemsbeboere og personer over 70 år at tage et kalciumtilskud på 800-1000 mg i kombination med et D-vitamintilskud. Småtspisende ældre kan med fordel spise en multivitamin- og mineraltablet.

Den engelske undersøgelse

I den engelske undersøgelse, der blev offentliggjort i lægetidsskriftet British Medical Journal i juli, ses en øget risiko for blodpropper i hjertet hos folk, der regelmæssigt tager kalktilskud. Men eksperter på DTU Fødevareinstituttet konkluderer, at undersøgelsen ikke giver anledning til at ændre på de nuværende danske anbefalinger for tilskud af kalk.

Konklusionen fra DTU er baseret på, at undersøgelsen har nogle svagheder, som gør, at det ikke kan anvendes som grundlag for at vurdere, hvorvidt der er en risiko ved at følge de danske anbefalinger om kalktilskud. Den væsentligste svaghed er, at patienterne alene har taget kalktilskud og ikke, som det anbefales i Danmark, en kombination af D-vitamin og kalcium.

I en anden undersøgelse, hvor der netop blev givet en kombination af kalcium og D-vitamin, er der hverken fundet øget eller nedsat risiko for hjertekarsygdomme.

Desuden fandt den engelske undersøgelse ikke en øget risiko ved kalktilskud hos de, der havde et relativt lavt kalkindtag fra kosten.

Studiet giver anledning til at minde forbrugerne om, at hvis man spiser varieret og sundt, er kosttilskud unødvendigt for de fleste.

Lægemiddelstyrelsen anbefaler, at borgere som tager kalktilskud, ved passende lejlighed diskuterer behovet for fortsat at tage kalktilskud med deres læge. Borgere, som har fået kalktilskud ordineret eller anbefalet af deres læge, skal ikke ophøre med behandlingen uden forudgående aftale med lægen.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *