Træn mindre – bliv sund og glad

Sæt tempoet i vejret på dele af løbeturen, men træn til gengæld mindre. Det er opskriften i et projekt om en helt ny form for intervaltræning, som professor Jens Bangsbo på Institut for Idræt på Københavns Universitet, står bag. Projektet, som handler om at skære ned på ‘den monotone løbetur’, og samtidig blive mere fit, glad og tilfreds i hverdagen, er støttet med 819.000 kr. fra Nordea-fonden.

Mange motionsløbere kender problemet. Man skal tvinge sig til den lange, monotone løbetur, selv om man egentlig har mere lyst til at bruge tiden på noget andet i en travl hverdag med for lidt plads på skemaet i forvejen. Men nu er der håb forude for motionsløbere, takket være et træningsprojekt på Københavns Universitet.

Løber sur i det
Kodeordet er en helt ny form for intervaltræning, kaldet ’10-20-30′, som betyder færre løbetimer, men med spurt i 10 sekunder, afvekslende med 20 sekunder med moderat hastighed og 30 sekunders langsomt løb hvert minut – frem for den lange løbetur i jævnt og adstadigt tempo hele tiden. Belønningen er måske øget velvære og mere sundhed, som også smitter positivt af på ens arbejdsevne i det daglige, påpeger professor Jens Bangsbo, leder af forskningsprojektet på Institut for Idræt på Københavns Universitet.

– Mange motionsløbere oplever, at de præstationsmæssigt stagnerer på et tidspunkt eller holder helt op med at løbe, fordi de tidsmæssigt er presset eller simpelthen løber sur i det. Det er bl.a. disse grupper, som vi gerne vil fastholde som motionsløbere. Den ny form for træning har vist sig at være både underholdende og mere stimulerende end den almindelige løbetur, siger Jens Bangsbo.

Træning for alle
Et par hundrede rutinerede motionister og folk, der ikke har trænet før, indgår i projektet. Aldersmæssigt er deltagerne mellem 25 og 55 år.

I den første del af projektet indgår motionister med mindst et år i løbeskoene. Her udføres detaljerede undersøgelser af den sundheds- og præstationsmæssige effekt af træningen ved bl.a. analyser af blod- og muskelprøver.

I den anden del af projektet indgår både erfarne og helt nye motionsløbere. De skal bl.a. tjekkes for, om spurt-intervallerne, der gør deres løbeture mere afvekslende og sjove i hverdagen, kan fastholde dem på længere sigt. Der vil i denne del blive sat fokus på de sociologiske og psykologiske elementer.

De første resultater foreligger i juni måned, mens hele projektet ventes afsluttet i december i år.

Nordea-fonden har støttet projektet med 819.000 kr.

Kontakt :
Projektansvarlig Professor Jens Bangsbo, Institut for Idræt, Telefon: 35 32 16 23
Kommunikationschef Tine Wickers, Nordea-fonden, Telefon: 28 40 84 80

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *