Tjeklister forebygger skader og redder liv

Lone og Werner Petersen var blandt gæsterne ved Patientsikker Markedsplads på Næstved Sygehus, hvor de hørte om sikker kirurgi. Om brug af tjeklister før, under og efter operationen. Og om at undgå, at patienterne bliver kolde under operationen. En kold patient har større risiko for infektion i operationsåret.

– Det er rart at høre, hvad der foregår, når man som patient ligger i fuld narkose på operationsbordet, siger Werner Petersen, der selv har oplevet at få en superbehandling uden ventetid på Næstved Sygehus.

– Jeg synes, at det er betryggende, tilføjer Lone Petersen.

Systematik og tjeklister
Næstved Sygehus inviterede til Patientsikker Markedsplads for at markere, at sygehuset deltager i projekt Patientsikkert Sygehus frem til 2012.

Målet er at forebygge bl.a. medicinfejl, liggesår, infektioner, blærebetændelse, blodforgiftning og hjertestop. Det skal ske ved at systematisere arbejdsgange, forbedre rutiner og indføre tjeklister.

Det er det, der virker
Operationssygeplejerske Jens Hoelgaard er sikker på, at tjeklister kan forebygge skader og i yderste konsekvens redder liv:

– Det vigtige er, at vi systematisk giver alle patienter alle elementer af den bedste behandling hver gang. Det er det, der virker!

Liggesår skal stoppes i tide
Social- og sundhedsassistent Vibeke Koefoed har på sin afdeling en tjekliste til at forebygge, at patienterne får liggesår.

– Vi risikovurderer alle nyindlagte patienter, fortæller Vibeke Koefoed.

Hvis en patient er i farezonen, skal hun sørge for, at patienten får det rigtige at spise – proteiner er kroppens byggesten – og kommer ud af sengen og at aflaste de ømme steder med en særlig madras.

– Jeg tror på, at det nytter. Mange patienter kan undgå tryksår, og vi kan spare mange penge på lange indlæggelser og lang tids behandling af sårene, siger Vibeke Kofoed.

Blå balloner
En masse blå balloner, der fløj til vejrs med sloganet “Helt sikkert – hver gang”, var med til at markere startskuddet på projektet Patientsikkert Sygehus. Michael Rex, næstformand i Regionsrådet, slap ballonerne løs.

– I Region Sjælland er vi stolte over, at Næstved Sygehus går foran og gør en ekstraordinær indsats for patientersikkeden, fastslog Michael Rex.

Mod og engagement
Næstved Sygehus er ét af fem danske sygehuse, som er udvalgt til at deltage i projektet Patientsikkert Sygehus. Bag initiativet står Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Trygfonden.

– De fem sygehuse er valgt, fordi de før har vist mod og engagement til at gå foran for at gøre det mere sikkert at være patient, fortæller projektleder Vibeke Rischel fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Et liv født og et liv reddet
Mens starten på projekt Patientsikkert Sygehus blev fejret i forhallen, blev et lille nyt liv født, Emil på 51 cm og 3600 g. Og et liv blev reddet, da sygehusets mobile akut team rykkede ud fra Intensiv afdeling med assistance til en patient, der pludselig blev meget dårlig.

Læs mere om Patientsikkert Sygehus på http://www.sikkerpatient.dk

Patientsikkert Sygehus 01.jpg
Patientsikkert Sygehus 02.jpg
Patientsikkert Sygehus 03.jpg
Patientsikkert Sygehus 04.jpg
Patientsikkert Sygehus 05.jpg
Patientsikkert Sygehus 06.jpg

Foto 1

– Det er rart at høre, hvad der foregår, når man ligger i fuld narkose på operationsbordet, mener Lone og Werner Petersen. De hørte operationssygeplejerskerne Jens Hoelgaard og Marianne Nielsen fortælle om sikker kirurgi på Næstved Sygehus.

Foto 2
Mange patienter får væske, medicin eller blod gennem et drop og direkte ind i blodåren. Her er det vigtigt at forbygge infektioner. Social- og sundhedsasistent Vibeke Koefoed fortæller Birthe Krämer, hvordan sygehuset øger patientsikkerheden her.

Foto 3
Ved en blodprop i hjertet er det vigtigt at redde patientens liv. Derefter følger en systematisk behandling for at forebygge en ny blodprop. Læge Britt Falskov forklarer Michael Rex og hans hustru, Lotte, om indsatsen for at redde flere hjertepatienters liv.

Foto 4
Michael Rex, næstformand i Regionsrådet, markerer startskuddet på projektet Patientsikkert Sygehus med at slippe blå balloner med sloganet Helt sikkert – hver gang løs over byen.

Foto 5
Næstved Sygehus omdannede forhallen til en Patientsikker Markedsplads for at fortælle borgerne om, hvordan sygehuset arbejder for at øge patienternes sikkerhed.

Foto 6
På Næstved Sygehus observeres patienterne systematisk for i tide at opdage tegn på om patienten er i fare for at udvikle kritisk sygdom som hjertestop eller blodforgiftning. Bliver en patient pludselig dårlig, rykker Mobilt Akut Team straks ud med assistance. Det redder liv.

Yderligere oplysninger:
Lægelig vicedirektør Vagn Bach, Næstved Sygehus, mobil 30 70 88 24
Michael Rex, Regionsrådet, mobil 28 34 03 86
Projektleder Vibeke Rischel, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, mobil 23 37 05 17

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *