Tilbage til fredagsslikket

92 pct. af voksne danskere kender ikke de officielle kostanbefalinger for sukker, som er en af de helt store syndere bag fedmeepidemien. En aktør på slankemarkedet kommer nu med et bud på et skarpere kostråd, så forbrugerne får specifikke grænser for sukkerindtaget.

Spar på sukkeret og sukker bør maks. udgøre 10 procent af madens samlede energi . Sådan lyder den officielle anbefaling i Fødevarestyrelsens kostråd om indtagelsen af sukker et af de otte kendte kostråd.

Men det er for vagt formuleret, mener De Danske Vægtkonsulenter (DDV), som henviser til en undersøgelse, foretaget for Børsen Fødevaresundhed, der viser, at 92 pct. af 1.341 adspurgte forbrugere ikke kender de officielle kostanbefalinger for sukker.

Sukker i maden

På trods af at det danske slikmarked er faldet med omkring 10 pct. de sidste to år, får de fleste danskere stadig alt for meget sukker, og for manges vedkommende er saft, sodavand og slik årsagen. Derfor foreslår vi, at man vender tilbage til fredagsslik og sodavand. Selvom børn og voksne kan tåle forskellige mængder afhængig af den øvrige kost, motion osv., er det nemmere, hvis kostrådet gælder alle. Derfor bør det hedde: maks. en pose slik og en halv liter sodavand om ugen, siger Thomas Møberg, direktør for DDV.

Han understreger, at hvis man ønsker at tabe sig, bør man holde sig helt fra sukker, og at mange fødevarer indeholder sukker, som derfor også indgår i kalorieregnskabet.

Overlæge og fedmeforsker Søren Toubro fortæller, at sukkerforbruget højest bør ligge på 30-50 gram om dagen, hvis man følger Fødevarestyrelsens anbefaling.

Men med det tilsatte sukker i fødevarerne er der ikke meget plads tilbage til kager, slik og sodavand. En pose slik og en halv liter sodavand om ugen er en meget operationel vejledning, som kan give folk et billede af, hvor stort deres sukkerforbrug maksimalt bør være, siger han.

Sund trend

Det høje sukkerindhold i fødevarer er et problem, som Fødevareindustrien er begyndt at blive opmærksom på. På grund af øgede sundhedskrav fra forbrugerne og frygt for større afgifter på fedt og sukker, er flere virksomheder begyndt at melde ud om reducering af sukker, salt og fedt i produkterne.

Mange virksomheder har ikke noget reelt valg. Det øgede fokus på sundere fødevarer er en del af en større global trend, og i øjeblikket sker der rigtig meget i danske og udenlandske fødevarevirksomheder. De offentlige sundhedsudgifter stiger kraftigt, og de fleste forbrugere mener, at sundhed også er virksomhedernes ansvar, har professor i forbrugeradfærd, Torben Hansen fra Institut for Afsætningsøkonomi på CBS, udtalt til Berlingske Business.

Overvægtige børn

Også på tværs af Atlanten raser sundhedsbølgen ikke mindst pga. Michelle Obamas kampagne Let s Move , som har stillet skarpt på ønsket om sundere og mindre overvægtige amerikanske børn. I en tale til de store amerikanske fødevareproducenter bad førstedamen for nylig virksomhederne om at anvende mindre salt, sukker og fedt.

Vi har brug for, at I ikke bare justerer, men helt revurderer de produkter, I tilbyder, den information I giver om produkterne, og hvordan I markedsfører disse produkter til vores børn, sagde Michele Obama til blandt andre Coca Cola og McDonalds.

Og der er behov for en revurdering af sundheden i fødevareprodukter såvel i udlandet som herhjemme. I en undersøgelse foretaget af Fødevareinstituttet DTU, fremgår det, at børns forbrug af sukker i mange tilfælde er dobbelt så højt, som det bør være.

Et kontant kostråd om sukker som Tilbage til fredagsslikket kunne gøre det nemmere for både børn og voksne at forholde sig til deres forbrug af sukker og dermed formindske det, siger fedmeforsker og overlæge Søren Toubro.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *