Tidlige tegn på Parkinsons gemt i drømmesøvn

I et stort studie af de socioøkonomiske omkostninger ved den neurodegenerative sygdom Parkinsons, har danske forskere fra bl.a. Københavns Universitet opdaget, at meget tidlige symptomer på Parkinsons sygdom kan ligge gemt i drømme – eller REM-søvnen.

Parkinsons sygdom er en hjernesygdom, der mest kendes for at give rystelser. Lidelsen er kronisk, uhelbredelig, og påvirker med tiden både bevægelsesapparatet og mentale evner, hvorfor den får omfattende indflydelse på patienten og den nære familie.

– Vi så i undersøgelsen, at otte år før diagnosen blev stillet, havde Parkinson-patienter arbejds- og sundhedsmæssige tegn på, at der var noget galt, fortæller professor i klinisk neurofysiologi Poul Jennum fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet og Søvncentret på Glostrup Hospital.

Blandt de meget tidlige symptomer er søvnlidelsen RBD eller REM sleep behavior disorder (REM-søvns-adfærdslidelse). REM er et særligt stadie under nattesøvnen, hvor vi drømmer, og vores øjne bevæger sig i hurtige ryk bag øjenlågene (deraf navnet REM: Rapid Eye Movement). For at vi ikke udlever vores drømme, slukker kroppen normalt for bevæge-apparatet under REM-søvnen, men ved RBD er det stadig aktivt. Det betyder, at REM-sovende med RBD får forskellige typer adfærd fra simple spjæt med arme og ben, til at den sovende sparker, skriger, slår, griber eller springer ud af sengen.

– I nogle tilfælde kan adfærden blive voldelig og føre til skader på både patienten eller deres sengepartner, forklarer Poul Jennum.

Parkinsons første symptomer kan være andre hjernelidelser
– Vores hypotese er, at de allertidligste stadier af Parkinson viser sig ved forskellige andre lidelser, som fx søvnlidelsen REM behavior disorder. Der er de senere år sket store fremskridt indenfor behandlingen af Parkinsons sygdom, men vi har stadig ingen behandling som mindsker sygdommens senere symptomer, omkostninger og øgede dødelighed, siger Poul Jennum.

– Måske bliver det muligt, hvis vi kan gribe ind tidligere, og kan vi finde klare indikationer på Parkinsons otte år tidligere end nu, har vi måske et vigtigt værktøj. Spørgsmålet er selvfølgelig, om vi rent faktisk kan sige, at RBD altid er meget tidlig markør for Parkinsons Det er vi lige nu i gang med at undersøge på Søvncentret ved Glostrup Hospital.

Parkinsons sygdom har store omkostninger
Selve undersøgelsen viste – ikke overraskende – at Parkinsonspatienter oftere er i kontakt med alle dele af sundhedsvæsnet, oftere er arbejdsløse og oftere modtager overførselsindkomster. Gennemsnitligt koster Parkinsonspatienter sundhedsvæsnet 50.000 kroner mere om året end raske kontrolpersoner.

I studiet brugte forskerne Det Nationale Patientregister og identificerede alle patienter, der fik diagnosen Parkinsons Sygdom fra 1997-2007. I alt 13.400 patienter blev sammenlignet med 53.600 raske kontrolpersoner af tilsvarende køn, socialklasse, uddannelsesniveau m.m.

Studiet blev foretaget af forskere fra Center for Sund Aldring, Dansk center for Søvnmedicin, Københavns Universitet, Glostrup Hospital, Bispebjerg Hospital samt Dansk Institut for Sundhedsforskning og er udgivet i tidsskriftet Journal of Neurology i februar 2011.

Kontakt :
Professor i klinisk neurofysiologi Poul Jennum
Center for Sund Aldring og Dansk Center for Søvnmedicin
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Telefon: 43 23 25 12
Mobil: 40 25 74 95

Kommunikationsmedarbejder Malene Flagga
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Telefon: 35 32 69 61, mobil 28 75 69 61

###

Parkinsons
Ca. 1 ud af hver 1000 danskere lider af Parkinsons sygdom, så vi har herhjemme omkring 8-9000 patienter.

Sygdommen medfører i variende grad invaliditet, og er forbundet med øget dødelighed. Forskerne kender stadig ikke de præcise mekanismer, der fører til Parkinsons, men antager, at en påvirkning af hjernens basale struktur (inkl bevægeapparatet, som involverer dopamin) fører de til første manifestationer.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *