Tidlig behandling kan gavne folk med HIV

Klinisk studie ved Århus Universitetshospital, Skejby viser nye fordele ved HIV-behandling i forbindelse med vaccination.

Resultaterne fra det såkaldte ITAP studie viser, at antistofproduktionen efter vaccination med almindelig børne-pneumokokvaccine er tre gange højere blandt voksne med HIV, hvis de modtager HIV-behandling på vaccinationstidspunktet.

I undersøgelsen, der var et kontrolleret klinisk vaccineforsøg, deltog 95 – i øvrigt raske – personer med HIV, hvoraf 75 fik HIV-behandling fra start, og 20 ikke modtog HIV-behandling fra start. Forsøget forløb over 10 måneder, hvor der i alt blev givet tre vaccinationer.

For at undersøge effekten af HIV-behandling blev der ved hvert kontrolbesøg taget blodprøver. Blodprøverne blev undersøgt for antistoffer, som specifikt beskytter mod infektion med bakterierne pneumokokker en hyppig årsag til lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis.
Sammenlignet med personer, som ikke modtog HIV-handling på vaccinationstidspunktet, opnåede personer, som modtog HIV-behandling, et større, mere effektivt og længerevarende antistofrespons.

På trods af at de to grupper HIV-smittede var sammenlignelige mht. alder og immunstatus inden vaccinationerne, så viser dette studie, at HIV-behandling har flere gavnlige effekter på immunforsvaret end man hidtil har troet. Derfor kan tidligere opstart af HIV-behandling muligvis medvirke til at reducere sygeligheden efter at HIV-diagnosen er stillet.

Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel:
Søgaard OS, Schønheyder HC, Bukh AR, Harboe ZB, Rasmussen TA, Ostergaard L, Lohse N.
Pneumococcal conjugate vaccination in persons with HIV: the effect of highly active antiretroviral therapy. AIDS. 2010 Jun 1;24(9):1315-22.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *