OCV i Varde topper listen over rygkirurgiske klinikker i ny undersøgelse. Ifølge patienten Otto Lück fra Møgeltønder, der selv er læge, skyldes det især Esbjerg-kirurgen Carsten Ernsts forenkling af forløbet omkring operation for diskusprolaps.
Ortopædkirurgisk Center Varde (OCV) har ifølge en nyligt offentliggjort undersøgelse landets mest tilfredse rygpatienter. Det viser en analyse fra Enheden for Brugerundersøgelser, som på vegne af regionerne og Sundhedsministeriet foretager årlige landsdækkende undersøgelser i det danske sundhedsvæsen. Med en patientvurdering på fem point ud af fem mulige giver den sydvestjyske klinik baghjul til landets øvrige private og offentlige hospitaler. Kun et privathospital i Lyngby er vurderet lige så højt.
Undersøgelsens tal underbygges af en patient, Otto Lück fra Møgeltønder, der også selv er uddannet læge. Han blev for nogen tid siden opereret på OCV for en diskusprolaps i lænderyggen og har siden været fri for smerter. Jeg døjede med konstante smerter og kunne ikke engang selv binde mine sko. Derfor satte jeg pris på at komme til forundersøgelse nærmest øjeblikkeligt, husker patienten, der kom på operationsbordet en uge senere.
Mindre end fire timer efter jeg blev bedøvet, sad jeg i bilen på vej hjem. Alt i alt var forløbet meget strømlinet, og jeg oplever Carsten Ernst som yderst kompetent og samtidig meget udførlig i sin patientkommunikation, siger han.
Ud og hjem samme dag
Overlæge Carsten Ernst, der er ansvarlig for alle rygoperationer på OCV, har 25 års lægegerning bag sig heraf 11 år med rygkirurgi som subspeciale. Han vurderer, at en del af baggrunden for de positive patientvurderinger ligger i det koncept for ambulant behandling af diskusprolapser, som han igennem årene har udviklet sammen med kollegaen Jens Langer. Med tiden lykkedes det de to læger at overføre en række operationer til dagkirurgisk regi, som hidtil havde krævet op til en uges indlæggelse. Det er smertelindrede og fremmende for genoptræningen at aktivere bevægeapparatet, så snart man er klar til det. Typisk er det efter en time, siger rygkirurgen og forklarer, at der på den måde skabes et bedre blodflow. Smerten bliver så at sige pumpet væk fra operationsområdet. Medicinen cirkuleres bedre, og giftstofferne transporteres væk, tilføjer han og påpeger samtidig, at narkosen ikke må være for stærk.
Efter operationen får patienten udleveret smertestillende medicin. Man tilbydes også hjælp fra en fysioterapeut, og der bliver vist øvelser til friholdelse af nerven, fortsætter Carsten Ernst, der lægger stor vægt på ikke at komplicere forløbet unødigt. Patienten skal hurtigt tilbage til sine vante rammer. Efter en operation har man typisk bedst af at bevæge sig mest muligt, forklarer overlægen, der også giver sine patienter et øvelsesprogram med hjem.
Vil forenkle behandlingsforløbene
Hos OCV har man igennem årene systematisk arbejdet på at forenkle og effektivisere alle dele af patienternes behandlingsforløb. Bl.a. har man gode erfaringer med at begrænse det antal personer, som patienten er i kontakt med gennem forløbet. Ved operationer for diskusprolaps drejer det sig normalt om en sygeplejerske, en fysioterapeut, anæstesilæge Lars Guttorm samt jeg selv, forklarer Carsten Ernst.
Det er heller ikke kun i forbindelse med rygoperationer, man bestræber sig på kortest mulig ventetid og hurtig udskrivelse. Udgangspunktet er det samme ved øvrige operationer i bevægeapparatet. Vi opfordrer alle patienter til anonymt at evaluere deres behandlingsforløb og kan ud fra deres tilbagemeldinger konkludere, at den høje patienttilfredshed går igen på tværs af ortopædkirurgiens subspecialer, slutter overlægen.