Stop hetzen mod fl

Stop hetzen mod flæskestegen. Nu har den varet længe nok. Vi må have revideret de officielle kostråd her og nu, hvis vi mener det alvorligt med at forebygge overvægt og livsstilssygdomme.

Det siger Bailine-terapeut og kostekspert Hanne Sandal i en skarp kommentar til de seneste dages debat om statens kendte kostråd om at spise mindre kød og mere fx pasta, ris og kartofler.

Ny amerikansk forskning fastslår nemlig, at det ikke kan dokumenteres, at mættet fedt fra fx kød og mælk øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Tværtimod tyder meget på, at anbefalingerne om at skifte kødet ud med mere pasta kan have en direkte negativ effekt, idet for mange kulhydrater øger risikoen for at få diabetes.

– Det er meget interessant, for igennem de sidste 10 år har vi i Bailine som en del af vores behandling netop fastholdt, at det vigtigste for vores klienter er at skære ned på kulhydraterne i kosten, hvis man vil tabe sig og undgå fx diabetes. Det er jeg parat til bevise, så jeg er til enhver tid parat til at indgå i et forsøg eller et eksperiment, hvis nogen vil følge fx fem kvinder og se, hvad der sker, siger Hanne Sandal.

– For det virker. Vi kan jo se, at når kvinderne hos os følger vores kostråd sammen med elektrodebehandlingerne, så taber de sig og får en sundere livsstil, siger Hanne Sandal.

Ingen hjælp nu
Fødevarestyrelsen ønsker imidlertid ikke at ændre de gældende kostråd før i 2012, hvor de nordiske kostråd skal revideres.

– Men det er ikke godt nok. Jeg taler hver dag med kvinder, som er i tvivl om, hvordan de skal justere deres kost, hvis de både vil tabe sig og opnå en sundere livsstil. Så er jeg nødt til at overbevise dem om, at de på trods af statens kostråd ikke skal være bange for at spise kød med monoumættet fedt, men til gengæld passe lidt på med de tomme kulhydrater fra fx pasta og hvidt brød. Staten ville derfor gøre både sig selv og danskerne en tjeneste ved hurtigst muligt at justere kostrådene i stedet for at vente to år.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man derfor stadig læse at mættede fedtsyrer øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning.
Det giver ingen mening, siger Bailine-terapeut Hanne Sandal, der understreger, at man stadig bør indtage kød i moderate mængder på grund af kødets kolesterolhævende virkning.

Det er det amerikanske tidsskrift, American Journal of Clinical Nutrition, der har offentliggjort resultatet af en række studier af i alt 348.000 personer. Ingen af de mange undersøgelser påviste en sammenhæng mellem indtaget af mættet fedt og risikoen for at dø af blodpropper eller andre hjerte-kar-sygdomme.

Læs evt. mere på www.ajcn.org/

De otte officielle kostråd
1.Spis mere frugt og grønt – 6 om dagen.
2.Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen.
3.Spis kartofler, ris, eller pasta og groft brød – hver dag.
4.Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager.
5.Spis mindre fedt – især fra mejeriprodukter og kød.
6.Spis varieret – og bevar normalvægten.
7.Sluk tørsten i vand.
8.Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.

Yderligere oplysninger

Hvis du er interesseret i at høre nærmere, så kontakt Bailine-terapeut og indehaver af Bailine Odense SØ i Rosengårdscenteret, Hanne Sandal.

Hanne Sandal
Bailine Odense SØ

En del af Careness Group

Læs mere her

Din portal til tøj og mode i Danmark www.makt.dk” name=”author” />

FashionPeople - fashion for the people

Du er her: Forside
404 – sorry
 
FIND BUTIK HER