Stadig mange influenzasmittede

Udbruddet af influenza har endnu ikke sluppet sit tag i befolkningen. Regionen fastholder et særligt beredskab, for situationen er usædvanlig , siger ekspert
Mindst 150.000 smittede
Mindst 150.000 borgere har i hovedstadsregionen været smittet med influenza gennem de seneste seks til otte uger.

Fortsat øget influenza-aktivitet
Sådan lyder et groft skøn nu fra Region Hovedstaden, der fortsat kan konstatere en øget influenza-aktivitet i regionen. De sidste 3 uger har regionens hospitaler haft mindst 40 nye influenzatilfælde indlagt om ugen. Men langt de fleste smittede har ikke haft behov for indlæggelse.

Influenzaen vil ikke give slip
– Vi oplever, at influenzaudbruddet fra før jul trækker en hale af nye tilfælde ind i det nye år. Normalt ville denne hale være udbrændt nu, men denne gang vil influenzaen ikke helt give slip.

Fastholder særligt beredskab
Det er usædvanligt, og derfor er det logisk, at regionen fastholder et særligt beredskab på området, siger formand for Region Hovedstadens influenzaudvalg og professor i virussygdomme ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, Jens Lundgren.

Belaster fortsat hospitalerne
Influenza-aktiviteten belaster da også fortsat sundhedssystemet i Region Hovedstaden, og hospitalerne oplever stadig generelt udfordringer med kapaciteten.

Rammer især ældre medborgere
– Belastningen skyldes især ældre medborgere, som tåler influenza dårligere end yngre, ligesom der har været en række andre infektioner i cirkulation, der også har medført alvorlig sygdom blandt de ældre medborgere, forklarer Jens Lundgren. Han understreger, at Region Hovedstaden gennem hele forløbet har fastholdt en særlig overvågning af situationen.

Borgere skal ikke være bekymrede
De fleste klarer det uden problemer
Jens Lundgren mener dog ikke, at borgerne i hovedstadsregionen generelt skal være bekymrede for udbruddet. Skulle man være så uheldig at blive syg med influenza, vil ens immunforsvar nemlig i langt de fleste tilfælde kunne klare virussen, der typisk varer op til en uges tid, før man igen er rask.

Vær opmærksomme på følgesygdomme
– Ældre mennesker og patienter med kroniske sygdomme og svaghedstilstande skal være opmærksomme på, at der kan kræves medicinsk behandling, hvis sygdommen allerede er brudt ud. Og generelt skal alle være opmærksomme på, om de oplever følgesygdomme efter influenzaen er overstået, påpeger Jens Lundgren.

Brug akuttelefonen 1813
I tvivlstilfælde vil det være en god ide at kontakte sin læge eller akuttelefonen 1813, der også kan give råd og vejledning.

Fakta:
Der er typisk, men ikke udelukkende, tale om tilfælde af Influenza-A også kaldt H3N2.
300 af regionens borgere er blevet diagnosticeret med influenza på hospitalerne. Dette antal er de bekræftede antal tilfælde, men et groft skøn er, at mellem 10-20% af regionens borgere har været smittet med influenza siden udbruddets start. Det vil sige mellem 150-300.000 borgere.
Den særlige situation i Region Hovedstaden er med til at påvirke belægningen på hospitalerne.
Influenza opstår typisk akut i modsætning til almindelig virusforkølelse. I løbet af få timer kan influenza medføre ledsmerter, forkølelseslignende symptomer og feber.
Hvis du er usikker på, hvordan du bør forholde dig, og hvornår det er en god ide at kontakte lægen eller lægevagten, kan du få vejledning på Region Hovedstadens akuttelefon 1813.
Yderligere oplysninger:
Region Hovedstadens pressevagt, tlf. 70 20 95 88.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *