Smerter – den hyppigste årsag til at folk søger læge
Alligevel er området nedprioriteret – både med hensyn til uddannelse og med hensyn til den behandling, der foregår på de Tværfaglige Smertecentre, hvortil der er årelange ventelister. Der findes for eksempel ingen formel undervisning i smerter på lægestudiet, og der mangler penge til uddannelsesstillinger.
Ny viden kommer ikke patienterne til gode
Der forskes i disse år intenst i smerter, og der er sket en betydelig tilvækst i videnen om de mekanismer, der ligger til grund for smerte. Men megen af den nye viden på smerteområdet når aldrig ud til det sundhedspersonale, der arbejder med patienterne; det gælder læger, tandlæger, sygehjælpere, sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, psykologer og andet sundhedspersonale. Det forsøger førende danske forskere og behandlere nu at råde bod på med en ny stor lærebog om smerter.
Tværfaglighed fører til færre smerter
Smerte er ikke knyttet til nogen bestemt lidelse. Smerte forekommer i de mest forskellige former og opfattes forskelligt fra person til person. Forskningen i smerter og smertebehandling er et af de områder, hvor det virkelig giver mening at tale om tværfaglighed. Her har man gjort tværfaglighed til et princip. Undersøgelser har da også vist, at de Tværfaglige Smertecentres fokus på patientens samlede situation, fysisk, psykologisk og socialt, i mange tilfælde fører til, at kroniske smertepatienter kommer tilbage i arbejde. Under alle omstændigheder giver behandlingen færre smerter og forøget livskvalitet. Den tværfaglige indfaldsvinkel afspejler sig også i den nye lærebog i Smerter, hvor såvel medicinsk , kirurgisk som psykologisk og anden terapeutisk smertebehandling gennemgås.
Smerter – en lærebog udkommer fra FADL’s Forlag onsdag den 19. februar 2003 og koster 350 kr. Bogen af redigeret af professor, overlæge, dr.med. Troels Staehelin Jensen, administrerende overlæge, dr.med. Jørgen B. Dahl og professor, dr.med. et lic.techn. Lars Arendt–Nielsen.