Slankende fællesskab

Nøglen bag et succesfuldt vægttab er blandt andet fællesskabet med andre i samme båd og en vægtkonsulent, der kan vejlede og støtte i svære situationer.

En ny britisk-portugisisk undersøgelse viser, at hvis man kombinerer en slankekur med et koncentreret arbejde med at få et mere positivt selvbillede via dialog med ligestillede, så taber man mere i vægt, end hvis man kun modtager kostråd.

Konklusionen på undersøgelsen er derfor, at alle slankeprogrammer burde inkludere hjælp til at se på sin egen krop på en mere positiv måde. Og det er netop konceptet bag De Danske Vægtkonsulenters program.

Jeg er ikke i tvivl om, at undersøgelsens konklusion er rigtig, siger Inge Kauffeldt, som grundlagde De Danske Vægtkonsulenter (DDV) for 30 år siden.

For mig er det åbenlyst, at det er nemmere at tabe sig, når man ikke står alene med det. Det gælder både for gruppen af online medlemmer og for dem, der vælger at deltage i de ugentlige møder i DDV s mange lokalafdelinger rundt om i landet.

Næsten alle mine medlemmer har forsøgt at tabe sig på egen hånd.

Men det er mislykkedes enten på grund af usunde slankekure, eller fordi de ikke havde nogen at være i dialog med omkring vægttabet og deres situation, pointerer Inge Kauffeldt.

Hun understreger, at DDV s vægtkonsulenter også selv har gennemført et vægttab og derfor kan sætte sig ind i de udfordringer, der er forbundet med at indføre en ny livsstil og bevare den.

Speciel holdstemning
Mange af vores medlemmer er nervøse for at komme første gang, fordi de frygter, at de ikke passer ind og for, om de andre medlemmer vil kigge skævt på dem på grund af deres overvægt. De fleste finder dog hurtigt ud af, at der er en helt speciel fællesskabsånd mellem medlemmerne. Alle kender til den tilvænning, der skal til, når man gennemfører en kostomlægning. En masse gamle vaner bliver erstattet af nye, og det er rart at kunne tale med andre, som har kendt til usikkerhed, mindreværd og skam som overvægtige, men som også kender til sejrfølelsen, når det lykkes at bryde uhensigtsmæssige kost- og livsmønstre, siger Inge Kauffeldt.

Det harmonerer fint med resultaterne af den britisk-portugisiske undersøgelse, hvoraf det tydeligt fremgår, at der er en stærk sammenhæng mellem den vigende angst for andre menneskers domme og de positive forandringer i testpersonernes selvbillede, når der er et fællesskab omkring vægttabet.

De testpersoner, der deltog i møder og havde dialog med andre i samme situation, tabte i gennemsnit syv procent af den oprindelige kropsvæ gt i løbet af det år, undersøgelsen kørte. Hvorimod de deltagere, der kun modtog kostråd, havde et vægttab på under to procent.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *