Rødvinsmedicin fokus for international konference i Danmark

Nu vil verdens førende eksperter sætte fokus på resveratrol; det gode stof i rødvin, som menes at kunne forebygge kræft, modvirke hjertekarsygdomme og sænke aldringsprocessen

Det har siden slutningen af 1990 erne været en antagelse hos mange forskere, at resveratrol, en antioxidant, som bl.a. findes i rødvin, har en gavnlig indvirkning på vort helbred og endog kan forebygge visse sygdomme. Hvis man følger nyhedsstrømmen, vil man dog vide, at stoffet i øjeblikket er omdrejningspunkt for en ophedet debat på internationalt niveau. Nu vil forskere fra hele verden i regi af Roskilde Universitet forsøge at finde ud af, hvad der er op og ned i diskussionen om stoffets gavnlige virkning.

Nye forsøgsresultater offentliggjort så sent som i sidste uge har peget på en gavnlig effekt af medicin, der efterligner resveratrol, men samtidig har nyheden om, at medicinalfirmaet GlaxoSmithKline har måttet standse deres forsøg i Danmark og Storbritannien med patienter med knoglemarvkræft, givet alle, der er interesseret i resveratrol, en masse at tale om. Forsøgene blev stoppet, fordi forsøgspersonerne udviklede komplikationer, som kan føre til nyrefejl. Det er dog endnu uklart, om det er medicinen eller sygdommen, der forårsagede komplikationerne.

Fokuseret forskning

En ting synes dog sikker stoffet resveratrol fortjener mere forskning med et klarere fokus. Konferencen Resveratrol2010 er derfor et forsøg på at samle kræfterne og etablere et fokus for den fremtidige forskning. Konferencen bliver den første internationale videnskabelige konference under temaerne resveratrol og sundhed og samler førende forskere fra hele verden til et 3½-dages intensivt møde. Formålet med konferencen er at indsamle, opsummere og diskutere de sidste 10 års videnskabelige arbejde inden for resveratrol.

Forskningen i resveratrols effekt på den menneskelige organisme løber rigtig stærkt i disse år, og jeg tror, at de første resultater fra kliniske undersøgelser af resveratrols kræftforebyggende effekt vil blive præsenteret på konferencen til september, siger lektor Ole Vang, Roskilde Universitet.

Konferencens synlige resultat vil være en række rapporter med den nyeste opdatering på området og en anbefaling for retningen af fremtidig videnskabelig forskning og anbefalinger for anvendelse af resveratrol. Rapporterne vil blive offentliggjort af New York Academy of Sciences i Annals of New York Academy of Science i en særudgave. Endvidere håber arrangørerne at kunne få finansieret, at det vil være muligt for unge mennesker at møde verdens forskere inden for resveratrol for at give dem lyst til naturvidenskabelig forskning generelt og særligt dette spændende område.

Resveratrol2010 finder sted den 13.-16. september 2010 i Danmark. Konferencen er arrangeret af Biokemisk Forening, IDA, EU, Øresund Food og Roskilde Universitet ved lektor Ole Vang, som bl.a. forsker i, hvordan resveratrol kan medvirke til at øge kommunikationen mellem cellerne og dermed forhindre, at cellerne deler sig uhæmmet, som det sker i den senere del af kræftudviklingen. Sammen med studerende på Institut for Natur, System og Modeller er Ole Vang pt. i gang med at studere de mekanismer i cellen, som resveratrol påvirker.

For yderligere information om Resveratrol2010-konferencen besøg www.resveratrol2010.com eller kontakt lektor Ole Vang, Institut for Natur, System og Modeller, Roskilde Universitet, e-mail: ov(at)ruc.dk, tlf: 4674 2552 eller kommunikationsmedarbejder Camilla Buchardt, Kommunikationsenheden, Roskilde Universitet, e-mail, camilbu(at)ruc.dk. tlf: 4674 3346.

Læs mere her

Skriv en kommentar

Du kan anvende følgende HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>