Ressourcestærke kvinder steriliseres med ESSURE

Var det noget at blive steriliseret uden ar
For mange danske kvinder ender valget om en sterilisation med både ar og fuld narkose, men sådan behøver det ikke at være.

I stedet kan de blive steriliseret ved at få opereret en mikro–indsats, kaldet ESSURE, ind i æggelederne – under lokalbedøvelse og ambulant.

Anæstesisygeplejerske Jette Brandt på 39 år er en af de få danske kvinder, der er blevet steriliseret med ESSURE. Det skete for fire år siden. Dengang fandt hun selv oplysninger om metoden på nettet og fandt også selv ud af, at hun kunne få indgrebet på Glostrup Hospital.

– Jeg var glad for, at behandlingen kunne foretages i lokal bedøvelse og ikke fuld bedøvelse, og at jeg slap for ar. Jeg ville vælge denne behandling igen, da det gik hurtigt og med meget få smerter efterfølgende, siger hun.

Jette Brandt er prototypen på den type kvinder, der bliver steriliseret på netop denne måde: De er ressourcestærke og finder selv deres oplysninger på nettet.

Gynækolog og overlæge Lotte Clevin, Hvidovre Hospital er en af de læger, der anbefaler metoden. Selv har hun kun steriliseret få kvinder med ESSURE. Men hun opfordrer de praktiserende gynækologer til at begynde at efterspørge metoden noget mere, for så vil de offentlige hospitaler måske begynde at tilbyde den.
Dog bruger hun ESSURE på sit bijob som gynækolog på Allerød Privathospital.

Bruges i resten af den vestlige verden
I USA og resten af Europa er over 100.000 kvinder blevet steriliseret på denne måde igennem de sidste 10 år, og især i Frankrig er det en almindelig måde at blive steriliseret på. Metoden er så småt begyndt at vinde indpas i Danmark, hvor den har været på markedet i seks til syv år.
Gynækolog og overlæge dr. med, Per Lundorff, Regionshospitalet Viborg er en af de læger, der bruger metoden mest. Han har steriliseret omkring 30 kvinder på den måde de sidste fire år, og han kan mærke, at metoden bliver mere og mere efterspurgt.
–Flere af de praktiserende læger kender metoden nu, og den er især god til overvægtige, meget tynde kvinder eller kvinder, der tidligere er blevet opereret i maven flere gange, da de har en øget risiko for at få komplikationer ved en kikkertoperation. Jeg vil mene, at der er en økonomisk gevinst med implantatet ESSURE, da udgifterne til ESSURE oplagt i lokal bedøvelse opvejer udgifterne til fuld narkose, overvågning efter operationen samt eventuelle udgifter ved komplikationer, som kan opstå ved kikkertoperationen ved standardmetoden. Der er ikke nogen ulemper ved ESSURE. Måske bortset fra at der i modsætning til de tidligere metoder ikke er nogen vej tilbage, siger han.
Indtil videre bliver kvinder steriliseret med ESSURE på Glostrup Hospital, Falster Sygehus, Regionalhospitalet Viborg samt enkelte privathospitaler.

Fakta
Tidligere er danske kvinder blevet steriliseret ved, at små klips stikkes via to huller ind i maven, hvorefter de klemmer æggelederne sammen. Den metode giver to ar på ½ til 1 centimeter.
ESSURE er så meget mere skånsom, fordi den føres ad naturlig vej op gennem skeden og livmoderen. Den sættes ind i hver af kvindens æggeledere. I løbet af de næste tre måneder vokser kroppens væv ind i Mikro–indsatserne og blokerer på den måde æggelederne, hvorefter sæden ikke kan komme ind og befrugte ægget.
Typisk er kvinden lokalbedøvet under indgrebet, som varer cirka en halv time. Hun får ingen ar, da kirurgerne ikke skærer i huden. Dog virker metoden først efter omkring tre måneder.
Mikro–indsatserne indeholder eller frigiver ingen hormoner som østrogen og progesteron. Metoden er 99,8 procent sikker, hvilket er omkring det samme som en almindelig sterilisation.
8000 gynækologer i USA udfører sterilisation med ESSURE.

Kontakt
Jette Brandt, ida2797b@post.cybercity.dk eller 36 96 95 99 (bosiddende i USA, hvor tiden er ni timer bagud dansk tid så ring venligst efter kl.17.00.)

Lotte Clevin, gynækolog og overlæge, Hvidovre Hospital: 36 32 65 25 eller lotte.clevin@hvh.regionh.dk

Per Lundorff, gynækolog, overlæge dr. med, Regionshospitalet Viborg, 89 27 27 27 eller per.lundorff@sygehusviborg.dk

Henrik Schjødt, Administrerende direktør i KEBO MED, 36 39 80 33, 40 57 46 60 eller hesc@kebomed.dk

Du kan læse mere på http://www.kebomed.dk/flx/dk/produkter/sterilisation/
 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *