Patientuddannelse virker

Bedre helbred, færre smerter og mindre træthed. Sådan virker patientuddannelse vurderer borgerne selv. Det viser en ny dansk undersøgelse gennemført af Dansk Sundhedsinstitut for Komiteen for Sundhedsoplysning, og støttet af TrygFonden. Ved at følge kurset ‘Lær at leve med kronisk sygdom , oplever deltagerne, at de er blevet bedre til at tackle hverdagens små og store udfordringer.

Patientuddannelsen ‘Lær at leve med kronisk sygdom’ er et gratis tilbud til borgerne i 72 kommuner landet over. Uddannelsen er udviklet af Stanford Universitet og bearbejdet til danske forhold af Komiteen for Sundhedsoplysning. Patientuddannelsen er udbredt til 32 lande og tager udgangspunkt i, at patientens egen indsats har stor betydning for sygdommens udvikling.

Jeg plejede at få smertestillende medicin hver dag − nu får jeg det maks. en gang om ugen. Det er først efter det her kursus, at jeg har fået det bedre, fortæller en tidligere kursist.

“Vi har længe vidst fra udenlandske undersøgelser, at patientuddannelse virker. Men nu ved vi, at den også virker på danske patienter”, siger Lea Dunkerley fra Komiteen for Sundhedsoplysning.

“Mange danskere har det svært i hverdagen på grund af fysiske eller psykiske lidelser, som er kroniske. TrygFonden arbejder for, at mennesker med kronisk sygdom kan blive mere selvhjulpne, og undersøgelsen hér viser, at borgerne oplever, at de får noget ud af patientuddannelsen. Det er vi glade for,” siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

Fakta
Kronisk sygdom medfører ofte problemer såsom træthed, isolation og en følelse af magtesløshed. Mennesker, der rammes af kronisk sygdom, skal ikke alene slås med selve sygdommen, men også alle de negative følgevirkninger, som sygdommen har på hverdagen generelt. Har man en kronisk sygdom, er der derfor god mening i at undersøge, om ens kommune tilbyder et kursus i patientuddannelse, hvor man kan lære at tackle generne bedst muligt.

Den danske evaluering peger på, at deltagerne opnår en række positive selvvurderede effekter i form af:
Bedre fysisk og psykisk helbred
Mindre smerte og træthed
At blive mindre begrænset af sygdommen og blive mere fysisk aktiv
Bedre til at håndtere symptomer som tristhed eller træthed
Bedre til at kommunikere med sundhedspersonale.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *