Næsten en million danskere er i medicinsk behandling for forhøjet blodtryk. Mange af dem glemmer medicinen, og derfor sætter apotekerne i en ny kampagne fokus på, hvor vigtigt det er at tage medicinen korrekt. Kampagnen løber fra uge 34.
Næsten en million danskere er i behandling for forhøjet blodtryk – og undersøgelser viser, at op mod halvdelen af dem ikke tager deres medicin. Og det kan være farligt, da patienterne blandt andet risikerer blodpropper. Problemet er, at forhøjet blodtryk ikke altid er til at mærke. Mange blodtrykspatienter føler sig raske trods sygdommen og glemmer derfor deres medicin – eller de fristes til helt at stoppe deres behandling.
Apotekerne sætter derfor gang i en kampagne, som skal være med til at sikre, at blodtrykspatienterne tager medicinen korrekt.
“Det er så vigtigt, at man tager sin medicin, for derved reducerer man risikoen for hjerte-kar-sygdomme, som kan forårsage invaliditet og dødsfald – fx blodprop eller hjerneblødning. Så hvis lægen har ordineret en behandling mod forhøjet blodtryk, er det en god idé at følge den og få råd og vejledning om medicinen på apoteket. Samtidig kan man få apoteket eller lægen til at måle sit blodtryk for at være på den sikre side,” siger farmaceut Helle Jacobsgaard fra Danmarks Apotekerforening.
I kampagneperioden kan man på apoteket få råd om forskellige husketeknikker – som at sætte sin medicin ved siden af kaffemaskinen, tage medicinen i forbindelse med et dagligt måltid eller tandbørstning eller bruge alarmfunktionen på mobiltelefonen til at minde om at tage medicinen. Apoteket tilbyder også en sms-service.
Fakta:
Antallet af patienter i behandling er på fem år steget med 23 procent. Samtidig er selve forbruget af de blodtrykssænkende midler steget med 37 procent fra 2005 til 2009, viser tal fra Danmarks Apotekerforening.
Forhøjet blodtryk kan føre til hjerte-kar-sygdomme, blodpropper, hjerneblødninger, invaliditet og dødsfald.
I 2009 var 89 procent af alle personer i behandling med blodtrykssænkende midler ældre end 50 år.