Ole Mogensen modtager Kræftens Bekæmpelses hæderspris

Modtageren af Kræftens Bekæmpelses hæderspris 2011 er professor og overlæge Ole Mogensen. Det var på hans initiativ, at Odense Universitetshospital som de første i landet indførte en omfattende og banebrydende operation af kvinder med fremskreden æggestokkræft. Det har givet længere liv til kvinderne. Ole Mogensen fremhæves samtidig for sin medmenneskelighed og sit nærvær over for patienterne.

Professor og overlæge Ole Mogensen modtager som den første Kræftens Bekæmpelses hæderspris. Prisen overrækkes den 4. februar på World Cancer Day i forbindelse med en gallaforestilling i Det Kongelige Teaters Skuespilhus. Med hædersprisen ønsker Kræftens Bekæmpelse at fremhæve den særlige indsats og det enestående eksempel, som kan inspirere andre til at give kræftpatienter optimal behandling, pleje og omsorg. At valget, blandt mange egnede kandidater, faldt på Ole Mogensen, begrunder formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen således:

-Ole Mogensen står bag indførelsen af en speciel og meget mere omfattende operation af kvinder med æggestokkræft i sene stadier. Det har været banebrydende og har forlænget livet for en gruppe meget syge kvinder. Det har heldigvis inspireret andre til at gøre det samme, så behandlingen af æggestokkræft har fået et tiltrængt løft. Ole Mogensen har også på en række andre områder været et fagligt fyrtårn i sit speciale, og samtidigt har han fastholdt et meget klart mål om god medmenneskelig behandling af patienter.

Det startede i 2007, hvor Ole Mogensen og kolleger fra Odense Universitetshospital drog til USA. En undersøgelse fra Mayo Clinic havde vist, at det kan betale sig at forsøge at fjerne al kræft hos kvinder med æggestokkræft også selv om kræften har spredt sig til andre organer, som tarm, blære, bughinder, milt og lever. Ifølge de amerikanske resultater kunne en sådan ektensiv kirurgi øge overlevelsen hos de mest syge patienter fra 20 til 50 procent. Siden er metoden blevet brugt på Odense Universitetshospital og er efterhånden standardbehandling i hele Danmark. Den meget anvancerede kirurgi har krævet en høj centralisering af behandlingen på få afdelinger, og Ole Mogensen har kompromisløst forfulgt det mål.

Patienternes mand
Ole Mogensen hædres ikke alene for at sikre behandling i verdenklasse. Hans medmenneskelighed og meget nærværende engagement i sine patienter, har også været afgørende for, at han modtager den nyindstiftede pris på 50.000 kr.:

-Ole Mogensen er fokuseret, imødekommende, tilgængelig og giver sig god tid til at tale med patienterne og besvare spørgsmål. Egenskaber, der afspejler atmosfæren på hans afdeling. Han giver patienter og pårørende mod og mobiliserer deres vilje, selv når situationen er meget alvorlig, siger Frede Olesen.

Det er KIU, Patientforeningen for kvinder der har eller har haft kræft i underlivet, der har indstillet Ole Mogensen til prisen. Det glæder ham, at det netop er patienterne, der har peget på ham:

-Jeg forsøger meget bevidst at møde patienterne med et menneskeligt ansigt og omsorg. Det kan være rigtig svært, når det er meget syge mennesker. Derfor er jeg utroligt glad for, at det er KIU, der har indstillet mig, siger Ole Mogensen, professor og overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Anerkendelsen har givet ham ekstra lyst til at fortsætte arbejdet og gøre en forskel:

-Jeg er meget beæret og glad for at have fået Kræftens Bekæmpelses hæderspris. Det er en kæmpe inspiration at få sådan en pris. Samtidig er det vigtigt at sige, at det ikke kun er mig, der har båret det her. Det er teamarbejde, og prisen inspirerer os alle til at arbejde videre.

Billeder fra overrækkelsen kan fås hos Polfoto og Scanpix fredag fra kl. ca. 21.00

Kontaktinformation:
Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse, 40179815
Ole Mogensen, professor og overlæge på Odense Universitetshospital, 24491156

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *