Om få år kan laserbehandling af synsskader hos folk med diabetes være afløst af øjendråber uden bivirkninger. Det viser banebrydende forskning på Øjenafdelingen på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.
Det er ledende overlæge professor dr. med. Toke Bek, der står bag forskningen. Nu har Århus-forskeren fået fem millioner kroner fra Velux Fonden til over en femårig periode at overføre de lovende medicinske forsøg på væv fra grise til behandling af mennesker. Desuden gives pengene til forskning i den ændring i nethindens blodgennemstrømning, som forårsager synsskader og blindhed
Toke Beks forskning på væv fra grise har vist, at stoffer, som for eksempel findes i de øjendråber, der i dag bruges mod grøn stær, er involveret i nethindens blodgennemstrømning. Denne blodgennemstrømning er forstyrret hos sukkersyge og er den hyppigste årsag til blindhed blandt yngre voksne i den vestlige verden.
– Forskningen giver os en formodning om, at disse stoffer også kan bruges i behandling af øjensygdomme hos patienter med sukkersyge. I dag bruger vi laserbehandling, men selv om den i de fleste tilfælde kan hindre udviklingen af blindhed, giver behandlingen også mange bivirkninger. Vi har brug for at udvikle mere skånsomme behandlinger, siger Toke Bek.
Velux Fonden har nu støttet forskningen med i alt 10 mio. kr., herunder den hidtidige forskning på væv fra grise.
Øjenafdelingen på Århus Sygehus har i de seneste år opbygget et karfysiologisk laboratorium, hvor der forskes i blodforsyning til øjet. Forskningen foregår på væv fra grise, hvis regulering af blodkarrenes sammentrækning har mange ligheder med den, der foregår hos mennesker.