Odense-læge i front med banebrydende bruskbehandling

Privatklinikken Bondovej i Odense har påbegyndt behandling af slidgigt, bruskskader og senelidelser med en banebrydende ny teknik. Efter studier i Tyskland har speciallæge Erik Kragh Petersen siden starten af august tilbudt de nye behandlinger, og han kan allerede nu forevise positive resultater.

På Privatklinikken Bondovej, der beskæftiger sig med udredning og behandling af lidelser i bevægeapparatet, har speciallæge Erik Kragh Petersen igennem længere tid været på udkig efter et ekstra tilbud til klinikkens mange patienter med gigt, brusklidelser samt sene- og muskelsmerter. Behandlingsmulighederne har hidtil været utilstrækkelige, og det var selvfølgelig frustrerende at mangle et værktøj for at kunne give patienterne den bedst mulige behandling, siger speciallægen.
Oplevelsen af de eksisterende muligheder som utilstrækkelige fik Erik Kragh Petersen til at lede efter en behandlingsform, der kunne effektivisere og lette patienternes helbredelsesforløb. Det førte ham til en klinik i Hamborg. Da jeg kom i kontakt med doktor Siekmann i Hamborg, erfarede jeg, at han benyttede en i Danmark uset behandlingsform, som gør en positiv forskel for patienten. Samtidig kunne jeg notere mig, at man i Hamborg igennem to år har behandlet over 1000 patienter med metoden. D¬ermed arbejdes der på et solidt erfaringsgrundlag.

Overflødiggør operativt indgreb
Metoden fremskynder heling i de forskellige vævstyper ved slidgigt i lettere stadier, bruskskader i knæ og ankler samt ved lidelser i sener, seneskeder og muskler, forklarer Erik Kragh Petersen, der både modtager privatbetalere og patienter med sundhedsforsikring.

Den ny behandlingsform, der benævnes enten PRP (Platelet Rich Plasma) eller ACP (Autologous Conditioned Plasma), udmærker sig ved at overflødiggøre et operativt indgreb. I stedet kan patienten nøjes med indsprøjtninger. Vi starter med at tage en blodprøve, hvorefter patientens blod bliver centrifugeret for at udskille de såkaldte vækstfaktorer. Efterfølgende indsprøjtes vækstfaktorerne det sted på kroppen, hvor man ønsker at fremme helingsprocessen i brusk eller sener, fortsætter speciallægen.
Der startes typisk med en ugentlig indsprøjtning igennem en måned til halvanden. Slidgigtpatienter skal herefter normalt have en indsprøjtning hver 3. måned, indtil lidelsen kræver udskiftningsoperation i leddet, mens patienter med øvrige brusklidelser skal fortsætte med de kvartalsvise indsprøjtninger i typisk 2-3 år, indtil lidelsen er helt væk.

Allerede positive erfaringer
Erik Kragh Petersen er ikke i tvivl om, at behandlingen er banebrydende. I tillæg til de positive erfaringer fra udlandet, herunder ikke mindst fra klinikken i Hamborg, kan Odense-lægen allerede selv forevise gode resultater med metoden.
Vi har på nuværende tidspunkt iværksat behandling af de første 7 patienter, der med undtagelse af en enkelt alle giver udtryk for god effekt. Patienterne melder om nedsatte smerter og reduceret stivhed i leddene, hvilket muliggør øget fysisk aktivitet, slutter han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *