Elektroniske protesefingre, som kan styres med smartphones, giver nye muligheder for finger- og delhåndsamputerede.
Det nyeste skud på stammen fra den engelske virksomhed Touch Bionics er I-limb digits. I-limb digits er elektroniske protesefingre, der kan erstatte en eller flere manglende fingre. De elektroniske fingre styres af muskelimpulser, og batteri og styreenhed er fastgjort på underarmen. I-limb digits er primært tænkt som en arbejdsprotese. Protesens formål er, at give brugeren en grebsfunktion samt muligheden for at kunne indstille protesen i de arbejdspositioner, brugeren har behov for.
De elektroniske fingre integreres på en delhåndsprotese, som fastgøres på håndryg og underarm, således at håndleddet stadig har fuld bevægelsesfrihed. Mange andre protesetyper er fastgjort over håndleddet, og andre legemsdele, så som skulder eller nakke, overkompenserer derfor ofte for de manglende funktioner. Med I-limb digits kan håndleddet frit bevæges.
Autoriseret bandagist Henrik Tingleff, som er certificeret til at arbejde med I-limb digits siger:
-Det nye er, at man kan få enkeltfingre, som man kan styre. Det er også nyt, at håndleddet er frit, fordi protesedelen over håndleddet er fleksibel. I-limb digits er et værktøj! Det er ikke en kosmetisk protese. Brugeren kan få en grebsfunktion og en række arbejdsindstillinger, som kan være afgørende for, at vedkommende kan udføre sit arbejde. Vi kan med I-limb digits give brugerne nogle funktioner, som vi ikke har kunnet tilbyde dem før.
Biosim-pro er den software, som giver bandagisten mulighed for at interagere med protesen. Biosim-pro kommunikerer via en trådløs Bluetooth forbindelse mellem computer og protesesoftware. Bandagisten kan løbende ændre i softwaren, således at funktionerne udbygges.
Henrik Tingleff fortsætter:
-I softwaren indstiller man, hvordan og hvor hurtigt fingrene skal bevæge sig, og det er bandagistens opgave at indstille disse funktioner og sørge for, at fingrene er korrekt placeret i forhold hertil. Touch Bionics har netop frigivet en App til smartphones, som giver brugeren adgang til at kunne ændre sine indstillinger, så man fx kan have en række arbejdsindstillinger og en række fritidsindstillinger. Brugeren kan således via sin smartphone skifte indstilling, så funktionerne passer til situationen.
Ingen brugere i Danmark har endnu protesen, og kun ganske få danske bandagister er certificeret til at arbejde med den. Men mulighederne er mange og protesen er et nyt unikt arbejdsredskab for finger- og håndamputerede.