Demens og hjertekarsygdomme er alvorlige kroniske sygdomme. Fælles for dem er, at de rammer både patienten selv og de pårørende meget hårdt, og det kan være svært at skulle omstille sit liv til den nye situation. Det er omdrejningspunktet for de nye film på den populære patientportal for kronisk syge: Grib om Livet.
Når Svend på 69 år skal tisse, gør han det bare, der hvor han står. For Svend er dement. Så hans kone Britt har måttet tænke kreativt Nu får Svend tyggegummi, hvis han venter med at tisse, til han er på toilettet. Sådan lyder en af de rørende historier i de nye film på Region Hovedstadens patientportal: Grib om Livet, hvor almindelige mennesker fortæller om deres liv og personlige erfaringer med demens og hjertekarsygdomme.
Kronisk sygdom stiller store krav
– Med de nye film forsøger vi at vise, at man kan have et godt og kærligt liv sammen, selvom ens nærmeste bliver ramt af en alvorlig kronisk sygdom. Det stiller nogle andre krav til tilværelsen, og det kan godt virke meget skræmmende især i starten. Men med filmene kan man få et indblik i andres erfaringer, så man ikke føler sig alene med problemet, forklarer Lone Holm, der er projektleder på Grib om Livet.
Patientportalen er populær på nettet
Patientportalen Grib om Livet blev oprettet i februar 2012 som et nyskabende led i Region Hovedstadens kronikerprogram. Portalen består af 40 korte film, om og af mennesker, der oplever kroniske lidelser på nærmeste hold. De første film handlede om KOL og diabetes og nu er de altså blevet fulgt op af demens og hjertekarsygdomme.
Film giver hjælp i øjenhøjde
– Det er vigtigt, at de, der bliver berørt af kronisk sygdom, har et sted at gå hen og få råd og vejledning i øjenhøjde. Det er det, portalen kan og vi kan se på de tilbagemeldinger, vi får på facebooksiden, at filmene bliver taget rigtig godt imod, fortæller Flemming Pless, der er formand for Patientudvalget i Region Hovedstaden.
Patientportal er en succes
Siden hjemmesiden Grib om Livet blev lanceret i februar 2012 har den haft næsten 13.000 besøgende og mere end 43.000 sidehenvisninger. Grib om Livets facebookside er nu oppe på 5.500 likes og det er også her, filmene bliver promoveret.
Film i mange temaer
Filmene er inddelt i temaer som f.eks. de gode øjeblikke , De forbudte følelser og At give slip . I de små film hører vi bl.a. om dagligdags problemer, frygt og følelser, familiens betydning og de dilemmaer, som hverdag og job byder på.
§ Patientportalen Grib om Livet består af 40 små film med 35 almindelige mennesker og informationer om de kroniske sygdomme Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL)og type 2-diabetes (sukkersyge), og altså nu også demens og hjertekarsygdom.
§ Temaerne på Grib om Livet stammer fra en brugerundersøgelse af målgruppen, som viste, at der var en stor efterspørgsel efter gode råd og erfaringer fra ligesindede. Patientportalen er derefter blevet udviklet i tæt samarbejde Danmarks Lungeforening, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Alzheimerforeningen.
§ 430.000 danskere lider af KOL, 420.000 danskere har en hjertekarsygdom, 80.000 har demens og 245.000 har type 2-diabetes (man regner med, at næsten ligeså mange har sygdommen uden at vide det.)
§ Grib om Livet er et projekt under Kronikerprogrammet i Region Hovedstaden, som også indeholder 17 andre projekter.
§ Den 21. november har de nye film premiere på portalen Grib om Livet
§ Se Grib om Livet her: www.gribomlivet.dk og www.facebook.com/gribomlivet
Yderligere information hos:
§ Flemming Pless (S), formand for patientudvalget i Region Hovedstaden, tlf. 21 65 23 60.
§ Projektleder for Grib om Livet, Lone Holm, Region Hovedstaden, 20 65 08 87.
§ Pressevagten i Region Hovedstaden, 70 20 95 88 (henvisning til medvirkende på Grib om Livet)