Ny koffein-mærkning på vej efter dansk forslag

Det skal være tydeligt for forbrugerne, at myndighederne fraråder gravide og børn at indtage energidrikke og kosttilskud med koffein. Et nyt forslag om fælles EU-regler for mærkning af koffein bærer tydelige danske fingeraftryk.

Tirsdag skal europæiske fødevare- og sundhedsministre forsøge at nå til enighed om fremtidige fælles EU-regler om fødevaremærkning.

Et af de danske indspil til forslaget, der skal drøftes, er en stramning af reglerne for mærkning af koffein i energidrikke og kosttilskud. Indtil nu har det været et krav, at emballage med energidrikke med et indhold på over 150 mg koffein per liter skulle mærkes med højt koffeinindhold . Men trods den advarselsmærkning har danske skoler og fritidsklubber berettet om et uforholdsmæssigt stort forbrug blandt nogle børn, og da Fødevarestyrelsen samtidig vurderer, at det kan være problematisk for gravide at indtage store mængder koffein, foreslog Danmark tidligere på året en supplerende mærkning rettet specifikt mod børn og gravide De danske synspunkter er med teksten bør ikke indtages af gravide og børn taget med i det endelige kompromisforslag, som ministrene skal tage stilling til tirsdag.

Det er vigtigt at understrege, at koffeindrikke i moderate mængder ikke er farlige for såkaldte almindelige forbrugere. Men fra dansk side har vi vurderet, at der var behov for ekstra oplysning til børn og gravide, der er særligt sårbare befolkningsgrupper. Derfor er den fælleseuropæiske mærkning, som det nye forslag lægger op til, en klar sejr for forbrugerne , siger fødevareminister Henrik Høegh.

Kosttilskud tilsat koffein skal som reglerne er i dag ikke mærkes, men ifølge det nye forslag vil de fremover skulle mærkes med bør ikke indtages af gravide og børn .
Hvis der tirsdag opnås politisk enighed om forslaget, skal det 2. behandles i rådet og parlamentet, og hvis forslaget bliver endeligt vedtaget, bliver den nye mærkning en realitet indenfor et år til halvandet.

Yderligere oplysninger:
Souschef Jens Therkel Jensen, Fødevarestyrelsen, tlf. 72 27 66 80

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *