Ny, dansk opfindelse forebygger sårdannelse hos diabetikere

Mennesker med diabetes får nemt sår under fødderne. En dansk medicinalvirksomhed har udviklet et sko-indlæg med en særlig væske, som modvirker sårdannelse hos diabetikere og nu er det videnskabeligt dokumenteret, at indlægget virker.

Britiske læger har blåstemplet en dansk opfindelse: et specielt indlæg med flydende, geléagtig væske, som dokumenterbart forebygger sårdannelse under fødderne på diabetikere. Det er et dansk firma, der som det eneste i verden og efter mere end 10 års udviklingsarbejde nu har fået videnskabeligt bevis for, at gelé-indlægget virker. Den videnskabelige test er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift British Journal of Diabetes and Vascular Disease .

Mindsker risiko for amputation
Testen viste, at trykket i forfoden, som er én af årsagerne til diabetikersår, blev reduceret med 21,5 procent ved brug af gelé-indlægget. Samtidig blev iltindholdet i blodet forbedret med fem procent. Det er meget vigtigt at forebygge, at der sker sårdannelse under fødderne. For især ældre diabetikere og generelt mennesker, som har haft diabetes i lang tid er disse sår nemlig forbundet med en meget stor risiko for amputationer, da sårene heler dårligt. Omkring 80-85 procent af alle fod-amputationer har deres oprindelser i sårdannelser og det er altså her, det nyudviklede geléindlæg har en præventiv funktion.

Stimulerer muskler i foden
Væsken i indlægget cirkulerer, og derved bevæges fodens små, interne muskler, hvorved venepumpe-funktionen forbedres. Det betyder samtidig, at også træthed i benene bliver minimeret og det gælder under såvel gående som stående aktiviteter. I Danmark har gelé-indlægget været testet under stående arbejde hos blandt andre COOP, Kød- og Slagteribranchen, Danish Crown samt Lundbeck A/S. Herudover er der blevet foretaget test i sikkerhedsafdelingerne hos Arla Foods og Post Danmark, og endelig er indlægget blevet undersøgt ved instituttet for ergonomi på universitetet i München.

Nye prototyper klar
Der foreligger både europæisk og amerikansk patent på geléindlæggene fra ProBody Medical.
Efter mange års arbejde har vi opbygget nogle helt særegne kompetencer inden for gel, og det har blandt andet resulteret i udviklingen af de nye geléindlæg til diabetikere. Allerede nu har vi imidlertid de næste prototyper klar, og de ser faktisk ud til at kunne forbedre den trykaflastende egenskab yderligere, oplyser ProBody Medical.
Geléindlæggene produceres i Tyskland iht. ISO 9000-normer og er CE-mærkede som medicinsk udstyr af klasse 1. Indlæggene fås på de danske apoteker.

Flere får diabetes
Ifølge International Diabetes Federation var der i 2010 i alt 284,6 millioner mennesker verden over med diabetes, og dette tal forventes at stige helt til 438,4 millioner i 2030. I Danmark er der p.t. cirka 200.000 mennesker, som lider af diabetes, og her forventes antallet at stige til et sted mellem 400.000 og 600.000 i 2025. Samtidig regner man med, at de diabetesrelaterede omkostninger i Danmark stiger fra cirka 22 milliarder kroner (i 2006) til 38 milliarder kr. i 2025.

GeleIndlaeg.jpg
Her ses gele-indlægget.

Research_team.JPG
Det britiske team som forestod testen: Bagerst fra venstre Tamim Siddiqui, Department of Vascular Surgery, Hairmyres Hospital, East Kilbride; Raymond Hamill, Research and Development team at National Health Service Lanarkshire og Monklands Hospital i Airdrie; William Munro, Orthotist fra Diabetes Centre på Hairmyres Hospital og medlem af National Centre for Prosthetics and Orthotics ved University of Stratchclyde i Glasgow. Forreste række fra venstre: Donald Bain, Vascular Consultant, Diabetes Centre and the Department of Vascular Surgery, Hairmyres Hospital; Duncan Stang, Advanced Specialist Podiatrist ved Diabetes Centre ved Hairmyres Hospital, tillige er han National Diabetes Foot Coordinator for Skotland.

BJDV_2011.pdf
Henvisning: Gel-filled therapeutic insoles reduce peak forefoot pressure and increase Tcp02 in individuals with diabetes mellitus and peripheral vascular insufficiency , British Journal of Diabetes and Vascular Disea-se, Volume 11, Issue 2, 2011.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *