Ny behandling redder danske hjertepatienters liv

Diovan® (valsartan) er nu også godkendt til behandling af hjertesvigt efter
hjerteanfald og kronisk hjertesvigt

Danske hjertepatienter kan nu glæde sig over bedre behandlingsmuligheder, idet det blodtrykssænkende præparat Diovan® netop er godkendt til behandling af både hjertesvigt efter hjerteanfald* samt kronisk hjertesvigt**. Præparatet forhindrer virkningen af et blodtryksforøgende hormon og sænker dermed blodtrykket. Risikoen for at få en blodprop i hjertet, og for at sygdommen forværres, bliver derfor mindre.

Overlæge Lars Køber, Kardiologisk afdeling på Rigshospitalet, har deltaget i studier omkring behandlingen. "Diovan® redder liv, ingen tvivl om det," erklærer Lars Køber. "Og levetiden bliver forlænget betragteligt nogle patienter opnår en fordobling af deres livslængde efter et hjertesvigt (red.: overlevelsestiden efter hjertesvigt). Hidtil har patienterne været henvist til behandling med de såkaldte ACE–hæmmere og betablokkere, men desværre tåler ca. 10 % af patienterne ikke ACE–hæmmere p.g.a. bivirkninger. De kan nu få hjælp af denne behandling, der har lidt færre og andre bivirkninger."

Diovan® er et af de mest gennemtestede præparater indenfor sin klasse. Således er godkendelsen til behandling af hjertesvigt efter blodprop i hjertet baseret på et stort studie med over 14.000 patienter, og godkendelsen til kronisk hjertesvigt kommer på baggrund af et studie af 5.010 hjerte–svigtspatienter. Dette studie viser, at behandlingen nedsætter dødeligheden med 44% for patienter, der ikke er i behandling med ACE–hæmmere. Og dem er der mange af.

En overset livsstilssygdom
Lars Køber vurderer, at mindst 50.000 danskere lider af hjertesvigt, men mange er ikke i behandling. "Hjertesvigt skyldes ofte forkalkning af kranspulsåren, hjerteklapsygdomme eller længerevarende for–højet blodtryk," påpeger Lars Køber. "Det viser sig ved åndenød, der gradvist forværres, samt træthed. Men som så ofte med livsstilssygdomme kan det være svært at stille diagnosen tidligt."
Der er god grund til at gå til læge, hvis man lider af tiltagende åndenød og massiv træthed. "Hjertesvigt er en frygtelig sygdom, der tidligere blev kaldt for en "5 årig sygdom", fordi de færreste overlevede efter 5 år. I dag er chancerne for overlevelse langt større, og Diovan® er et væsentlig skridt i denne udvikling."

* Behandling af klinisk stabile patienter med symptomatisk hjertesvigt eller asymptomatisk venstre ventrikulær systolisk dysfunktion efter nyligt (12 timer 10 dage) myokardieinfarkt.

** Behandling af symptomatisk hjertesvigt når ACE–hæmmere ikke kan anvendes, eller som tillægsbehandling til ACE–hæmmere når betablokkere ikke kan anvendes.
 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *