Med nyrelægernes og røntgenlægernes hjælp er det nu lykkedes Rigshospitalets hjertelæger at overføre en teknik, der ellers hidtil har været forbeholdt behandlingen af hjertepatienter. Og det er banebrydende. For patienter, hvor et ukontrolleret forhøjet blodtryk ikke kan behandles med medicin, er denne behandling intet mindre end en revolution.
Forhøjet blodtryk er en folkesygdom. Og for patienter med forhøjet blodtryk kan konsekvenserne være fatale grundet øget risiko for hjerteanfald, hjerneblødning, hjertestop og alvorlig nyresygdom. Netop nyrefunktionen spiller en afgørende rolle i ny behandling, som nu sætter Danmark og Riget i førersædet inden for blodtryksregulerende behandling i Skandinavien.
Nyren blodtrykkets termostat
Nyren har mange essentielle funktioner. Men at den også fungerer som en termostat, der regulerer blodtrykket, er ikke almindelig udbredt viden. Men det er imidlertid tilfældet, at nerveforsyningen til nyrerne spiller en helt afgørende rolle i forhold til blodtrykket, og med Rigshospitalets nye behandling er der nu håb for patienter med forhøjet blodtryk, som ikke kan behandles medicinsk. Siden 1. april i år har specialister fra Nefrologisk og Kardiologisk Klinik behandlet 5 patienter med forhøjet blodtryk ved at brænde nervebaner fra nyrerne over.
Det, der gør behandlingen med renal denervering mod hypertension (forhøjet blodtryk) så unik, er, at vi forener kræfterne og ekspertisen fra nefrologien, der specialiserer sig i at behandle nyresygdomme og vanskeligt behandlelig hypertension med kompetencerne fra det kardiovaskulære område. Her har man i årevis ført katetre op gennem lysken for at brænde nerver over og dermed forhindre uønskede impulser i at forstyrre hjerterytmen. Samme princip gør sig gældende her, nu er det bare nyrearterien, der forsyner nyrerne med elektriske impulser, som på særlige punkter bliver brændt med lavfrekvente radiobølger. Og resultaterne er slående, siger professor og klinikchef Bo Feldt-Rasmussen, Nefrologisk Klinik.
En akse mellem specialområder
Teamet bestående af bl.a. overlæge Henning Kelbæk, professor og overlæge Jesper Hastrup Svendsen og klinikchef Søren Boesgaard, Hjertemedicinsk Klinik samt professor og klinikchef Bo Feldt-Rasmussen og overlæge Anne-Lise Kamper, Nefrologisk Klinik, øjner mange muligheder med denne behandlingsform, der trækker en akse tværs gennem to store behandlingsområder.
Selv om Århus Universitetshospital i Skejby var først på pletten i slutningen af marts 2011, da de som de første i Skandinavien forsøgte sig med behandlingen, har Rigshospitalet overhalet indenom og planlægger allerede at behandle 20-25 patienter i 2011. Og flere følger til næste år.
Det fremgår af en mindre international undersøgelse, at 80% af behandlingerne reducerer blodtrykket væsentligt henover en periode på 6 måneder fra indgrebet, og i hele 40% af tilfældene bliver blodtrykket fuldstændigt normaliseret.
Er det muligt at få et check af mit medicinforbrug af Jesper Hastrup
Svendsen, da jeg har hørt man i mange tilfælde overmedicinere.
Jeg har diabetes og atrieflimren.
Mvh. Allan K-S.