Minister vil beskytte unge mod allergi 

Miljøminister Karen Ellemann lancerer i dag kampagnen Hudallergi – en partner for livet . Kampagnen skal få børn og unge til at droppe hårfarven og hennatatoveringerne og skrue ned for parfumen.

Mange danske børn har fået en hennatatovering eller farvet håret inden de fyldte ni år. Fire ud af 10 unge mellem 13 og 16 år har prøvet at farve hår hver tiende af dem begyndte, inden de fyldte ni år. Det er et problem, og derfor lancerer miljøminister Karen Ellemann, i dag kampagnen Hudallergi – en partner for livet . Kampagnen skal få børn og unge til at lade hårfarven stå på butikshylden, skrue ned for parfumen og droppe hennatatoveringerne, fordi de risikerer at få livsvarig allergi.

– Det er skræmmende at så mange børn og unge farver hår, for de risikerer at få allergi, som de skal leve med resten af deres liv. Det gælder både for hårfarve og parfume hvor en allergi kan give livslange problemer. Bare det at vaske fingre kan pludselig blive et problem, fordi man ikke længere kan tåle parfumen i håndsæben på caféen. Derfor er det vigtigt, at vi får fat i de unge, inden de eksperimenterer løs med deres udseende, siger miljøminister Karen Ellemann.

Miljøstyrelsen har undersøgt forbruget af hårfarve, hennatatoveringer og parfume blandt 1254 drenge og piger i alderen 13-16 år. Næsten halvdelen vidste ikke, at de kan få livslang allergi af at farve hår. Det skal kampagnen Hudallergi en partner for livet den næste måned råde bod på. På skoler landet over vil der være plakater og indstiksfoldere i bladet Frikvarter om konsekvenserne af allergi. De unge kan give sig selv en allergisk make-over på hjemmesiden hudallergi.dk, hvor de også kan vinde en shoppetur. De kan også læse om de nye regler for hårfarve, der blandt andet betyder, at hårfarvepakker fremover skal mærkes med advarsler om, at hårfarver ikke er for unge under 16 år.

Færre bruger parfume
Størstedelen af danske unge sværger til parfumerede plejeprodukter som cremer og deodoranter hver dag eller flere gange om ugen. Alligevel er der i dag tre gange så mange unge, som fravælger den klassiske parfume sammenlignet med for blot tre år siden. Hver femte ung går således uden om parfume i dag, viser undersøgelsen.

– Det er rigtig godt, at flere unge i dag helt fravælger at bruge parfume. Det tyder på, at de unge er begyndt at tage stilling til, hvad de sprøjter på huden. Men samtidig kan vi også se, at de ikke er opmærksomme på, at de også kan få allergi af for eksempel en creme, hvor der står, at der kun er naturlig parfume i. Jeg håber, at vi med en sjov og anderledes kampagne uden løftede pegefingre kan få de unge til at blive klogere og tage ansvar selv, siger Karen Ellemann.

Gode råd om hudallergi:
1. Jo mindre du bruger, jo mindre er risikoen for, at du får allergi.
2. Skru ned for parfumen
3. Lad være med at farve hår, ellers vælg striber og skyllefarve
4. Undgå at få lavet en sort hennatatovering

Læs mere om kampagnen og gode råd om hudallergi her :
http://www.hudallergi.dk/

Læs resumé af undersøgelsen her :
http://www.mim.dk/NR/rdonlyres/FFCEFBA8-61A1-4044-88EA-AFEB1D1692C7/0/MST_allergi_undersoegelse.pdf

Læs hele undersøgelsen her :
http://www.mim.dk/NR/rdonlyres/CAC2DBB7-C49A-433B-928D-22019F19DFA8/0/Forunders%C3%B8gelse.pdf

Yderligere oplysninger:
Louise Fredsbo Karlsson, AC-tekniker i Miljøstyrelsen, tlf. 7254 4549
Marie Andergren, pressemedarbejder i Miljøministeriet, tlf. 7254 6060 eller 4061 3873

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *