MFR-vaccination af voksne

Indenrigs- og sundhedsministeren går til kamp mod mæslinger. Alle over 18 år tilbydes nu gratis MFR-vaccine.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder har efter indstilling fra Sundhedsstyrelsen besluttet, at alle unge voksne over 18 år, som hverken har haft mæslinger eller er vaccineret i henhold til børnevaccinationsprogrammet, skal tilbydes gratis MFR-vaccination. Det er en kombineret vaccination mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Siden MFR-vaccinationen for børn blev indført i 1987, har mæslinger været en meget sjælden sygdom i Danmark. Siden januar 2011 har der imidlertid været et større udbrud med mere end 83 påviste tilfælde. Også uden for den danske grænse er der aktuelt udbrud i en række europæiske lande. Derfor er der nu behov for at tilbyde vaccinen for voksne.

“Jeg glæder mig over, at vi nu tager dette skridt i kampen mod mæslinger. Vi skal hurtigst muligt tilbage til, at mæslinger er en sygdom, som ikke findes i Danmark,” siger Bertel Haarder.

Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, man kender. Målet har været, at 95% af alle børn skal vaccineres, men vi er i Danmark “kun” nået op på 85-90 procent. Det nuværende udbrud kan derfor skyldes, at 10-15% af børn og unge voksne ikke er immune over for mæslinger.

Det er først og fremmest unge i årgangene 1986-1992, der hverken har haft mæslinger eller er vaccineret. Men også nogle voksne i de lidt ældre årgange fra 1974 er ikke immune. Før 1974 havde stort set alle haft mæslinger som børn.

Mæslinger er en alvorlig sygdom cirka halvdelen af de nye, registrerede tilfælde har været indlagt på sygehus. Det er derfor vigtigt, at vi også tilbyder MFR til unge voksne over 18 år, som hverken har haft mæslinger eller er blevet vaccineret.

Vaccination vil stoppe smittespredningen og begrænse importen af smitte til Danmark.

Finansieringen af beslutningen vil blive drøftet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.

Yderligere oplysninger
Kontorchef Helle Schnedler, tlf. 72 26 94 70

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *