Mammografiscreening virker

Mammografiscreening kan fange kræftknuder på et tidligere tidspunkt og nedsætter dødeligheden, fastholder Region Hovedstaden over for ny debatbog
Kvinder skal sige ja til screening
– Det er meget vigtigt, at kvinder fortsat siger ja tak til tilbuddet om mammografiscreening, for screeningen kan medvirke til, at danske kvinders uheldige europarekord med den højeste dødelighed af brystkræft knækkes. Jo tidligere brystkræft opdages, jo større er sandsynligheden for helbredelse, siger Ilse Vejborg, chef for mammografiscreeningsprogrammet i Region Hovedstaden.

Går i rette med ny bog
Ilse Vejborg går dermed kraftigt i rette med en ny bog skrevet af professor Peter Gøtzsche, leder af Det Nordiske Cochrane Center.

Advarer mod mammografiscreening
På baggrund af analyser af videnskabelig litteratur påstår Peter Gøtzsche, at en række landes mammografiscreeningsprogrammer er indført og opretholdt på baggrund af sminkede forskningsresultater, og han advarer kvinderne mod at benytte tilbuddet.

Forkert budskab til kvinderne
– Intet kunne være mere forkert end det budskab. Vi har demonstreret en betydelig reduktion af dødeligheden ved brystkræft i København på 37 procent blandt de der modtog tilbuddet en eller flere gange. Det er der blandt nationale og internationale eksperter bred enighed om, siger Ilse Vejborg.

Kræftknuder bliver fundet tidligt
Det københavnske screeningsprogram har den til dato højeste detektionsrate af brystkræft og andelen af små kræftknuder er meget høj sammenholdt med internationale resultater, dvs. at kræftknuderne bliver fundet tidligt og sandsynligheden for helbredelse er stor. Samtidig er den diagnostiske udredning meget effektiv.

Ingen får fjernet bryst uden påvist kræft
Kun meget få kvinder må gennemgå en diagnostisk operation – og ingen kvinder får fjernet brystet uden, at der er påvist kræft.

Screeningsprogram fungerer fint
De første data fra det nationale screeningsprogram viser også, at hele det danske screeningsprogram, hvad angår lægefaglige kvalitetsindikatorer, fungerer rigtig fint sammenlignet med internationale standarder.

Ingen eksperter enig i ny bog
– Jeg er endnu ikke, hverken nationalt eller internationalt stødt på eksperter, der arbejder med diagnostik og behandling af brystkræft, der er enig i Peter Gøtzsches udsagn. Såvel resultater som metoder er gang på gang blev stærkt kritiseret, siger screeningschef Ilse Vejborg.

Forening mod brystkræft også imod bog
Også Landsforeningen mod Brystkræft vender sig mod Peter Gøtzsches nye bog.

Træf beslutning på oplyst grundlag
– Vi er glade for, at så mange kvinder får tilbud om mammografi. Det er vigtigt, at brystkræft opdages så tidligt som muligt. Mammografi er naturligvis et frit valg, og det er udmærket med en debat om mammografi, så alle kan træffe deres valg på et oplyst grundlag. Men man skal ikke kun lytte til en enkelt kritisk forsker, men se på, hvad det store flertal af forskere kan fremvise af dokumentation, siger formand Karsten Skawbo-Jensen.

Fakta:

Alle kvinder i Danmark mellem 50 og 69 år skal tilbydes mammografiscreening hvert andet år.
Danmark har den højeste brystkræftdødelighed ud af 18 europæiske lande (Eurostatdata, 2006)
Yderligere information hos:

Ilse Vejborg, chef for mammografiscreeningsprogrammet i Region Hovedstaden, mobil 35 45 16 62
Formand for Landsforeningen mod Brystkræft, Karsten Skawbo-Jensen, mobil 51 31 69 36
Pressevagten i Region Hovedstaden, 70 20 95 88

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *