Malariamyggen forsvinder – og det er ikke kun godt

Antallet af malariatilfælde i mange afrikanske lande syd for Sahara rasler ned. En dansk-tanzaniansk forskergruppe har nu opdaget, at myggen, der bærer malariaparasitten, stort set er forsvundet fra landsbyer helt uden myggebekæmpelse. Forskerne undersøger derfor lige nu, om malariaen er ved at blive udryddet, eller blot samler kræfter for at vende tilbage med fornyet styrke.

– Mange af vores malariakolleger mener, at faldet i malaria i lande som Tanzania, Eritrea, Rwanda, Kenya og Zambia viser, at de mange kontrolprogrammer virker, især med myggenet, tidlige diagnose og medicinsk behandling. Men det er ikke hele forklaringen, siger lektor Dan Meyrowitsch fra Afdeling for Sundhedstjenesteforskning på Københavns Universitet og tilføjer:

– Vi har i over ti år systematisk indsamlet malariamyg i tanzanianske landsbyer, og antallet faldt fra 5300 i 2004 til kun 14 i 2009. Vel at mærke i landsbyer uden myggenet.

Dan Meyrowitsch understreger, at det naturligvis er positivt, at antallet af malariarelaterede dødsfald blandt børn er faldet voldsomt de sidste 5-6 år, men at det er vigtigt, at forskerne finder ud af hvorfor:

– Hvis vi ikke finder svaret, kan vi heller ikke forudsige, hvornår malariamyggene vender tilbage, og så kan det hurtigt blive kritisk, fastslår Dan Meyrowitsch.

Er nye kaotiske nedbørsmønstre ansvarlige
Dan Meyrowitsch forklarer, at faldet på hele 99 procent i malariamyggebestanden fra slutningen af 90’erne ser ud til at hænge sammen med faldet i mængden af nedbør, der kan skyldes globale klimaændringer.

– Fra 2003-2009 er nedbørsmængden mere stabil, men det regner mere kaotisk fx uden for regntiden, siger Dan Meyrowitsch.

Forskerne kan udelukke myggenet og medicin som forklaring på den lave bestand af myg. Spørgsmålet er derfor, om myggene er blevet syge, om lokalsamfundene har brugt landbrugsgifte eller om årsagen skal findes i de nye, kaotiske nedbørsmønstre.

Manglende immunitet kan blive kritisk
Mange børn og voksne har i 5-6 år ikke været udsat for malariasmitte og har derfor mistet eller endnu ikke opnået den beskyttende immunitet mod parasitten.

Når myggene pludselig vender tilbage kan det derfor betyde voldsomme malariaepidemier med mange dødsfald, med mindre befolkningen og sundhedsmyndighederne er forberedt.

Den danske forskergruppe kommer fra tre institutter under Københavns Universitet: Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi, Institut for Folkesundhedsvidenskab, og Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

Studiet er finansieret af EU, DBL – Center for Sundhedsforskning og Udvikling, og Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU), Danida, Udenrigsministeriet. Studiet er udført i tæt samarbejde med lokale forskere fra National Institute for Medical Research i Tanzania.

Studiet: ‘Is the current decline in malaria burden in sub-Saharan Africa due to a decrease in vector population ‘ (http://bit.ly/qHnHvL) er publiceret i tidsskriftet Malaria Journal.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *