Lille pumpe uden puls bygger bro mellem to hjerter

Ny hjertepumpe hjælper de sygeste patienter på venteliste til transplantation

Hjertetransplantation har længe været et godt behandlingstilbud til patienter med meget alvorligt hjertesvigt og som opfylder kravene til at kunne klare en hjertetransplantation.

Men med et stigende antal patienter med alvorlig hjertesvigt og ventetid på donorhjerter, er der patienter, som udvikler så fremskredent hjertesvigt, at selv intensiv medicinsk behandling ikke kan holde dem i live, mens de venter på transplantationen.

For disse patienter kan en ny lille kunstig hjertepumpe kan være en livreddende bro til transplantationen.

17-årige Cathrine Villaume fra Skagen udviklede sidste efterår hurtigt et meget alvorligt hjertesvigt på grund af hjertemuskelsygdommen dilateret kardiomyopati.

Selv om Cathrine fik store mængder hjertestimulerende medicin direkte i blodbanen, var hendes hjerte kun i stand til at presse en tiendedel af blodet i venstre hjertekammer ud ved hvert pulsslag.

Hendes hjerte blev hastigt så dårligt, at hun i et døgn blev kun holdt i live af en hjerte-lunge-maskine, hvorefter hun ved en operation fik en lille kunstig hjertepumpe koblet på sit eget hjerte.

Pumpen reddede Cathrines liv. Hun var indlagt længe for at komme sig ovenpå det dramatiske og tærende sygdomsforløb, men hun var også hjemme i Skagen med hjertepumpen i en periode, mens hun ventede på et nyt hjerte.

– Jeg havde denne klods af taske med mig overalt, og det var lidt besværligt, men jeg kunne prøve tøj i et prøverum, og forsøgte at leve så normalt som muligt, siger Cathrine Villaume.
Læs hele Cathrines historie i Pumpen byggede bro mellem Cathrines hjerte og et donorhjerte

3. generations hjertepumpen vejer kun 140 gram og kan pumpe op til ti liter blod per minut. Den syes ved en operation direkte på spidsen af en af venstre hjertekammer. Pumpen trækker blodet ud fra det svigtende hjerte og pumper det ind i hovedpulsåren. Pumpen er elektromagnetisk og pumper en kontinuerligt uden puls. Hjertepumpen er via en ledning gennem maveskindet forbundet til skuldertaske med kontrolboks og batterier.

– Vi har kunnet tilbyde kunstige hjertepumper på Skejby siden 2002, men den nye type bygger på et nyt teknologisk princip. Den er mindre og lettere at indoperere. Og vi forventer, at sikkerheden og holdbarheden er bedre, siger overlæge Hans Eiskjær.

Patienten kan efter et par ugers genoptræning på hospitalet, normalt tage hjem med pumpen. Foreløbige erfaringer tyder på, at nogle patienter kan gå med disse pumper i 5-6 år.

– Transplantation er stadig den bedste behandling til disse patienter, men de nye kunstige hjertepumper er så lovende, at hjertepumper nok bliver mere almindelige nu, og for nogle patienter i fremtiden vil hjertepumpen måske kunne blive en livslang behandling, siger Hans Eiskjær.

3. generations hjertepumper bliver brugt meget i USA, og på en række hjertecentre i Europa.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *